Allim's Expresso

© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Virallinen nimi Allim's Expresso "Pertti" Omistaja Meeri N. VRL-02160
Syntymäaika 01.07.2015, 13-vuotias (3v 03.08.2015) Kasvattaja Allim's Sporthorse
Rotu, sukupuoli hannover, ori Koulutustaso ko helppo A, re 160cm
Väri, säkä ruunikko, 163cm Rekisterinumero VH15-031-0804

Varsa-arviointi 15.08.2015
9 - 20 - 5 - 2 = 36p VAR-II
Ratsuhevosten laatuarvostelu 08.05.2017
5 + 7½ + 6½ + 7½ + 8½ + 3 + 6 + 3 + 3 = 55,556% Quintessential

Luonnekuvaus

Pertti on oriksi ihanan rauhallinen ja järkevä hevonen, jota suurinosa hevosihmisistä voi käsitellä ja tehdä arkirutiineja. Karsinassa ori on varsin hiljainen kaveri, mutta tutuille hoitajille ja työntekijöille se kyllä hörisee ja "juttelee" milloin mitäkin. Ei se enää aikuisiällä ole kyseenalaistanut annettuja rajoja ihmisten vaihtuessa, mitä se taas nuorempana teki. Pitkistä harjaushetkistä Pertti ei kauheasti välitä, ehkä se vain ihmettelee miksei jo lähdetä pihalle tai johonkin muualle karsinasta tai käytävältä. Jos sen jättää yksin käytävälle kiinni vähäksi aikaa, alkaa kuopiminen ja pieni steppaaminen siihen asti, kunnes ihminen tulee takaisin. Muuten Pertti antaa hoitaa ja kosketella itseään kauttaaltaan, mutta takajalkojen intiimialue on vähän herkkää aluetta, ja sen pesemisen hoitaakin yleensä luottohoitaja. Orin varustaminen onnistuu varsin helposti, vaikka siitä huomaa, kuinka innoissaan se on päästessään liikkumaan. Taluttaessa sillä on aina varmuuden vuoksi pidetty narua turvan päällä, vaikka ori kulkeekin rauhalliseen tahtiin ihmisen tahdin mukaan. Kengittäjä on Pertille “helpompi rasti” verrattuna eläinlääkäriin. Kengitys onnistuu aika helposti, mutta eläinlääkärille se näyttää vähän epäileväistä ilmettä.

Pertti on estehevonen henkeen ja vereen, vaikka helpot koulukiemurat onnistuvat siltä varsin mallikkaasti. Kovasti sillä on menohaluja alkukäynneistä lähtien, joten ratsastaja saakin heti alusta asti työstää käyntiä ja jumpata hevosta. Ori ei ole kaikista herkimmästä päästä ratsastaa, mutta ei sitä onneksi tarvitse koko ajan muistuttaa raipalla tai antaa pohkeita. Pertin askellajit eivät ole mitenkään kauhean erikoiset tai näyttävät, mutta ihan hyvä niissä on istua vähän pidemmänkin aikaa. Orin laukka on helposti muuteltavissa ja energistä, eli esteradoille juuri sopivaa. Ihan pienempiä esteitä hevonen ei malttaisi hypätä kunnolla, vaan mitä korkeammalle esteet kohoavat, sitä innokkaammin ja "tosissaan" Pertti on menossa. Erikoisesteet, vesiesteet yms. eivät tuota radalla yllätyksiä, vaan ori ylittää ne rohkeasti.

Pertti matkustaa kisapaikoille nykyään jo rutiinilla. Ennen ori ei oikein malttanut seistä paikoillaan ja odottaa, vaikka heinää olisi ollut turvan edessä, mutta nykyään se matkustaa ihan hyvin niin yksin kuin toisten kanssa. Kilpailupaikalla Pertin korvat heiluvat edestakaisin ja ori tarkkailee koko ajan ympäristöä. Verryttelyssä ja itse kilparadalla hevonen kuitenkin keskittyy vain ratsastajan ohjeisiin ja tekee aina parhaansa.

Sukutaulu

Isälinja: Extro
Emälinja: KV Nuancenreich

i. Extro
hann - tprn, 176cm
ERJ-I, KRJ-II, KTK-II, YLA2, VPVL-I
ii. Exstas
hann - rn, 175cm
iii. Waylon
iie. Easy Girl
ie. Troni
hann - tprn, 163cm
iei. No Regrets
iee. Xtina
e. KV Nuancenreich
hann - rt, 155cm
ERJ-II, YLA2
ei. Fymer II
hann - rn, 160cm
eii. Maxiun's Cool
eie. Big Eyed Lady
ee. Big Madam
hann - rt, 162cm
eei. Revelry Wants Party
eee. Cally Blue

Jälkeläiset

01. 08.01.2016 FWB-tamma Windper SSA kadonnut e. Wendelé SSA

Kilpailumenestys

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 3201.23
Nopeus ja kestävyys: 140.46
Kuuliaisuus ja luonne: 3475.62
Tahti ja irtonaisuus: 348.40
Tarkkuus ja ketteryys: 85.01

Esteratsastuksessa 6676.85 op. (vaikeustaso 11)

Päiväkirja

15.08.2015 Päiväkirjamerkintä

Tänään Pertillä oli hieman erilainen päivä, kun lähdimme oikein isolla hevosautolla ihmisten ilmoille! Tässä aika lähellä järjestettiin varsa-arviointi, joten täytyihän sitä käydä kokeilemassa kuinka hyvin orille olivat opit menneet perille. Vaikka matkassa oli mukana muitakin hevosia, Pertti matkusti ja käyttäytyi matkan aikana erittäin siivosti.
Arviointipaikalle oli saapunut jo runsas joukko osallistujia, ja ensimmäinen luokka oli juuri alkamaisillaan. Onneksi Pertti oli oman luokkansa häntäpäässä, joten valmistautumiseen jäi hyvin aikaa. Ori oli heti hirveän kiinnostunut kaikesta. Siinä sai esittäjä tehdä töitä, ettei se jyrännyt häntä, kun hevonen olisi halunnut mennä tekemään tuttavuutta jokaisen vastaantulijan kanssa. Sitten koitti totuuden hetki, ja oli Pertin arvosteluvuoro. Ensin arvioitiin rakenne, eikä hevonen oikein malttanut seistä paikoillaan. Vaikka sitä oltiin harjoiteltu kotona, tuntui että kaikki oppi hävisi kehässä. Pian tuomarit pyysivät kävelemään ja juoksemaan kolmiolla liikkeiden arvioimiseksi. Käynti meni ihan hyvin, mutta ravissa ori ei näyttänyt sitä lennokkasta ja hienoa ravia, mitä se yleensä näyttää. Laukka oli liinassa aika lyhyttä ja jännittynyttä, harmittavasti. Tulokset saatiin kuulla samantein. Rakenteesta ori sai lopulta 9/10, suvusta täydet 20/20, käytöksestä vain 5/15 ja liikkeistä 2/5. Pisteitä kertyi yhteensä 36p, joka oikeutti toiseen palkintoon. Pakko olla tyytyväinen, sillä ykköstä en ehkä olisi osannut odottaakaan. Pitkän päivän jälkeen pääsimme lopulta kotiin, ja sain kiinnittää Pertin ensimmäisen ruusukkeen sen karsinan oveen. Toivottavasti niitä tulee vielä paljon enemmän!