Tämä on virtuaalihevonen   |   This is a sim-game horse
VH17-017-0490

Huovilan Jupiter KTK-III, ★★★

© tallin omaisuutta ja Cherie (CC BY-NC 2.0)

Virallinen nimi Huovilan Jupiter "Jupi" Omistaja Meeri N. VRL-02160
Syntymäaika 05.11.2017, 17-vuotias Kasvattaja Huovilan Ratsutila
Rotu, sukupuoli shetlanninponi, ori Koulutustaso noviisi valjakko, ko helppo C
Väri, säkä rautias, 100cm Saavutukset KTK-III (65p), ★★★

Luonnekuvaus

Jupiter on meidän ensimmäinen shetlanninponi Huovilasta, eikä sen ostamista ole tarvinnut katua kertaakaan. Ori on helppo käsitellä, eikä se hötkyile tai ota stressiä turhista asioista. Onneksi se ei ole ihan pystyynkuollutta mallia, vaan tarvittaessa siitä kuoriutuu esiin tulta ja tappuraa.

Kotioloissa Jupi on aika hiljainen otus, eikä se yleensä huuda kuin jos ruoka on myöhässä. Ori tykkää ja viihtyy olla harjattavana vaikka koko päivän. Valvottuna se on kiva hoitoponi myös pienimmille, jonka paksuun harjaan on helppo kokeilla myös lettejä. Pesupaikka on Jupin mielestä välillä pelottava paikka, jonne sitä saa vähän maanitella sisään. Se on tottunut olemaan kiinni niin käytävällä kahtapuolin tai yhdellä narulla karsinassa - joskus se on kiinnitetty myös harjaamisen ajaksi puuhun kiinni. Varustamisen ajan Jupi yleensä vain seisoo paikoillaan, vähän energisemmän oloisena kuin harjatessa. Se malttaa kyllä odottaa kärryjen laittamisessa kuskin käskyä lähteä liikkeille.
Tammoja kohtaan ori on varsinainen herrasmies, ja se tulee hyvin toimeen muutamien muiden orienkin kanssa. Taluttaessa Jupi seuraa aika hyvin taluttajaa löysemmälläkin narulla. Tammojen kiima-aikaan ja heinäkasojen läheisyydessä pitää vähän olla tarkempi, ettei ori ryntää niiden luokse ihan yllättäen.

Jupi on todella kiva valjakkoponi, joka tottelee mukisematta kuskin apuja. Se on aina yhtä suurella motivaatiolla lähdössä töihin, oli kyseessä sitten rankka kestävyystreeni tai pelkkä leppoisa maastoajelu. Vaikkei se aina täysin ymmärtäisikään kuskin ohjeita, yrittää se silti aina rehellisesti parhaansa. Jupi on tasaisen varma suorittaja, jolle käy oikeastaan kaikki osakokeet. Tarkkuusajo on ehkä näistä heikoin, mutta vain pienellä marginaalilla! Koulukoe on yleensä se, missä ori pärjää ja näyttää todellisen osaamisensa. Kuskiksi se kelpuuttaa kenet tahansa, ja se tottelee kyllä kaikkia ketkä kärryille vaan istuvat.
Jupi osaa myös perusasiat ratsuna. Mikään kouluratojen valloittaja se ei ole, mutta se tykkää silti välillä liikkua myös niinkin.

Sukutaulu ja jälkeläiset

Isälinja: Campcroft Mercury
Emälinja: Tyfors Unique

i. Ch Campcroft Mercury
rtpäis, 95cm
SHLA-I, VVJ-II, KTK-III
ii. Holcombe Maximus
trt, 105cm
iii. Maximilian v.d. Bosgoerd
iie. Curious Cindy
ie. Birchlea Emelie
vrtpäis, 100cm
iei. Starcaps Alexander
iee. Birchlea Gold Ellie
e. Tyfors Unique
prt, 99cm
ei. Björkgårds Matrix
trnkrj, 100cm
eii. Domvall Magnus
eie. Vivica af Bjerreby
ee. Norrbro Sunlight Scarlet
vrt, 95cm
eei. Lindarnäs Robin
eee. Sophie's Moonlight Magic

02.12.2019 shet-t. Snilli Diamant (e. Snilli Daffodil)

Kilpailukalenteri

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 683.66
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 828.48

Valjakkoajossa 1512.14 op. (vaikeustaso 4)

23.01.2024 Kastehelmi, tuom. Tiikeri - Driven RCH
31.03.2023 VSY rotunäyttely, tuom. Miltsu - II-palkinto
07.07.2018 Valyrian Shetlands, tuom. EmmiN. - III-palkinto
31.12.2017 Haavelaakso - irtoSERT

31.05.2024 VVJ Cup Fellbury Stud - noviisi yhdistetty - 09/82
23.09.2023 VVJ Fellbury Stud - Keilakunkku 2023 (syksy), noviisi tarkkuuskoe - 90/94
22.09.2023 VVJ Fellbury Stud - Keilakunkku 2023 (syksy), noviisi koulukoe - 42/104
25.08.2022 VVJ Fellbury Stud - Keilakunkku 2022 (syksy), noviisi koulukoe - 72/78
31.08.2018 VVJ Lorun Suomenhevoset - Keilakunkku 2018 (syksy), noviisi finaali - 07/97

Päiväkirja ja valmennukset

10.12.2017 Päiväkirjamerkintä

Voih, Jupiteristakin on kasvanut jo iso poika! Poni täytti juuri kolme vuotta ja onhan se tietenkin ihan erinäköinen verrattuna siihen, kun se saapui talliin vieroituksen jälkeen. Onneksi sille löytyi sopivaa painiseuraa parista muusta orista, niin turhat kukkoilut ovat pysyneet aika pienessä määrässä. Tietenkin se on välillä kokeillut rajoja, mutta muuten poni on käyttäytynyt kotona varsin mallikkaasti. Seuraava iso etappi on ajo-opetus, joka on jo aloitettu totuttelemalla valjaisiin ja hieman ohjasajamalla. En usko kärryjen olevan suuri kauhistus, mutta se nähdään sitten hieman myöhemmin - ainakin ohjasajo sujuu kuin vettä vaan. Orin kanssa olisi tarkoitus käydä myös näyttelyissä vähän ajan päästä, sillä ilmoitin Jupiterin vähän matkan päässä järjestettäviin vsn-näyttelyihin. Saa nähdä miten meillä siellä käy, kun aika vähän ollaan oltu ihmisten ilmoilla ponin kanssa.

25.05.2018 Päiväkirjamerkintä

Jupi on nyt virallisesti kantakirjaori! Aikoinaan Haavelaaksossa järjestetyssä näyttelyssä ori sai tasaväkisessä luokassa irtoSERTin, joka toimi pääsylippuna kantakirjaan. En viitsinyt viedä sitä tuomareiden eteen näytille talvikarvassa, joten hieman piti odottaa karvanlähtöaikaa ja lämpimiä ilmoja. Onneksi ori alkoi pudottaa talvikarvaansa ensimmäisten joukossa, joten pääsimme vihdoin osallistumaan tämän kuukauden kantakirjaustilaisuuteen kahden muun ponin kanssa.

Jupin käytöstä tapahtumapaikalla ei tarvinnut hävetä, vaan ori käyttäytyi varsin mallikelpoisesti. Hieman laiskalla tuulella poni vaan oli, sillä ryhdikkyys ja lennokkaat liikkeet jäivät hieman maltillisiksi. Noh, aina ei voi olla paras päivä - tärkeintä on hyväksytty määrä pisteitä, komea ruusuke ja mahdollisuus sanoa "kantakirjattu". Ihan ei isän pisteisiin päästy, mutta ehkä sitten Jupin tulevat jälkeläiset peittoaa isänsä tällä saralla.

01.09.2018 Päiväkirjamerkintä

Jupiter on aina ollut näyttävä ja miellyttävä ajoponi. Tästä innoittamana päätin ilmoittaa Jupin ja useamman muun valjakkoponimme vuosittaiseen Keilakunkku-kilpailusarjaan tavoitteena tietenkin se kirkkain mitali.

Kaikki kilpailut käytiin noviisilla tasolla. Ensimmäinen kilpailupäivä piti sisällään koulukokeen, jonka uskoin olevan orin vahvin osa-alue. Jotenkin siinä ei ollut samanlaista loistopäivien tatsia ja liitoa, mutta onneksi dramaattisilta virheiltä vältyttiin. Yli 130osallistujan luokasta Jupi sijoittui vasta sijalle 111, joka oli kyllä pettymys. Pääsimme kuitenkin jatkamaan seuraavalle päivälle, jolloin vuorossa oli tarkkuuskoe. Koska koulukoe oli mennyt sen verran kehnosti, ei tarkkuudelle ollut kovin suuria odotuksia. Poni oli kuitenkin selvästi edellistä päivää parempi, ja tippuneiden pallojen lukumäärän pystyi laskemaan yhden käden sormilla. Sijoitus 34/118 taasen yllätti positiivisesti. Kestävyyskoe oli kolmantena päivänä, ja siihen lähdettiin aika rennolla asenteella. Tuloksena oli aika perussuoritus, mutta kovassa porukassa sillä irtosi reippaan sadan osallistujan joukosta sijoitus 60. Tärkeintä oli kuitenkin päästä finaaliin, ja se tavoite täytettiin! Poni on ilmeisesti hitaasti lämpenevää sorttia, sillä finaalissa se teki urakan selvästi parhaimman suorituksen. Kyseisellä suorituksella päästiin kerrankin palkintojen jakoon, sillä seitsemäs sijoitus on kyllä ruusukkeen arvoinen.

01.09.2018 Päiväkirjamerkintä

Jupin ensimmäinen varsa näki päivänvalon pari päivää sitten. Ori pääsi viettämään laatuaikaa meidän oman hiirakon Daffodil-tamman kanssa, ja Jupi käyttäytyi herrasmiesmäisesti tammaa kohtaan. Kaunis hiirakko tammavarsa sieltä sitten syntyi, ja toivon mukaan tuskin jää Jupin viimeiseksi.

Muuta suurta tavallista poikkeavaa orin elämässä ei ole tapahtunut, vaan arki rullaa sujuvasti päivästä toiseen. Jupi on pihalla muutaman orikaverinsa kanssa melkein kaiket päivät. Hieman himottaisi rakentaa pojille kunnon pihatto, mutta toistaiseksi mennään karsina ja tarha-ratkaisulla. Joko minä tai joku tallitytöistä käy liikuttamassa oria pari kertaa viikossa, mutta mitään kunnon treeniä ei tällä hetkellä vedetä. Tammavieraita poni kovasti varmaan toivoo, joten olkoot tämä ensimmäinen varsa sen käyntikortti maailmalle!