Huovilan Jupiter

© tallin omaisuutta ja Cherie (CC BY-NC 2.0)

Virallinen nimi Huovilan Jupiter "Jupi" Omistaja Meeri N. VRL-02160
Syntymäaika 05.11.2017, 10-vuotias (3v 05.12.2017) Kasvattaja Huovilan Ratsutila
Rotu, sukupuoli shetlanninponi, ori Koulutustaso noviisi valjakkoajo, ko helppo C
Väri, säkä rautias, 100cm Rekisterinumero VH17-017-0490

Palkittu 20.05.2018 palkinnolla KTK-III
16 + 17 + 16 + 16 = 65p KTK-III

Luonnekuvaus

Jupiter on meidän ensimmäinen shetlanninponi Huovilasta, eikä sen ostamista ole tarvinnut katua kertaakaan. Ori on helppo käsitellä, eikä se hötkyile tai ota stressiä turhista asioista. Onneksi se ei ole ihan pystyynkuollutta mallia, vaan tarvittaessa siitä kuoriutuu esiin tulta ja tappuraa.

Kotioloissa Jupi on aika hiljainen otus, eikä se yleensä huuda kuin jos ruoka on myöhässä. Ori tykkää ja viihtyy olla harjattavana vaikka koko päivän. Valvottuna se on kiva hoitoponi myös pienimmille, jonka paksuun harjaan on helppo kokeilla myös lettejä. Pesupaikka on Jupin mielestä välillä pelottava paikka, jonne sitä saa vähän maanitella sisään. Se on tottunut olemaan kiinni niin käytävällä kahtapuolin tai yhdellä narulla karsinassa - joskus se on kiinnitetty myös harjaamisen ajaksi puuhun kiinni. Varustamisen ajan Jupi yleensä vain seisoo paikoillaan, vähän energisemmän oloisena kuin harjatessa. Se malttaa kyllä odottaa kärryjen laittamisessa kuskin käskyä lähteä liikkeille.
Tammoja kohtaan ori on varsinainen herrasmies, ja se tulee hyvin toimeen muutamien muiden orienkin kanssa. Taluttaessa Jupi seuraa aika hyvin taluttajaa löysemmälläkin narulla. Tammojen kiima-aikaan ja heinäkasojen läheisyydessä pitää vähän olla tarkempi, ettei ori ryntää niiden luoke ihan yllättäen.

Jupi on todella kiva valjakkoponi, joka tottelee mukisematta kuskin apuja. Se on aina yhtä suurella motivaatiolla lähdössä töihin, oli kyseessä sitten rankka kestävyystreeni tai pelkkä leppoisa maastoajelu. Vaikkei se aina täysin ymmärtäisikään kuskin ohjeita, yrittää se silti aina rehellisesti parhaansa. Jupi on tasaisen varma suorittaja, jolle käy oikeastaan kaikki osakokeet. Tarkkuusajo on ehkä näistä heikoin, mutta vain pienellä marginaalilla! Koulukoe on yleensä se, missä ori pärjää ja näyttää todellisen osaamisensa. Kuskiksi se kelpuuttaa kenet tahansa, ja se tottelee kyllä kaikkia ketkä kärryille vaan istuvat.
Jupi osaa myös perusasiat ratsuna. Mikään kouluratojen valloittaja se ei ole, mutta se tykkää silti välillä liikkua myös niinkin.

Sukutaulu

Isälinja: Campcroft Mercury
Emälinja: Tyfors Unique

i. Ch Campcroft Mercury
rtpäis, 95cm
SHLA-I, VVJ-II, KTK-III
ii. Holcombe Maximus
trt, 105cm
iii. Maximilian v.d. Bosgoerd
iie. Curious Cindy
ie. Birchlea Emelie
vrtpäis, 100cm
iei. Starcaps Alexander
iee. Birchlea Gold Ellie
e. Tyfors Unique
prt, 99cm
ei. Björkgårds Matrix
trnkrj, 100cm
eii. Domvall Magnus
eie. Vivica af Bjerreby
ee. Norrbro Sunlight Scarlet
vrt, 95cm
eei. Lindarnäs Robin
eee. Sophie's Moonlight Magic

Kilpailukalenteri

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 683.66
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 828.48

Valjakkoajossa 1512.14 op. (vaikeustaso 4)

07.07.2018 Valyrian Shetlands, tuom. EmmiN. - III-palkinto
31.12.2017 Haavelaakso - irtoSERT

31.08.2018 VVJ Lorun Suomenhevoset - Keilakunkku 2018 (syksy), noviisi finaali - 07/97

Päiväkirja & valmennukset

10.12.2017 Päiväkirjamerkintä

Voih, Jupiteristakin on kasvanut jo iso poika! Poni täytti juuri kolme vuotta ja onhan se tietenkin ihan erinäköinen verrattuna siihen, kun se saapui talliin vieroituksen jälkeen. Onneksi sille löytyi sopivaa painiseuraa parista muusta orista, niin turhat kukkoilut ovat pysyneet aika pienessä määrässä. Tietenkin se on välillä kokeillut rajoja, mutta muuten poni on käyttäytynyt kotona varsin mallikkaasti. Seuraava iso etappi on ajo-opetus, joka on jo aloitettu totuttelemalla valjaisiin ja hieman ohjasajamalla. En usko kärryjen olevan suuri kauhistus, mutta se nähdään sitten hieman myöhemmin - ainakin ohjasajo sujuu kuin vettä vaan. Orin kanssa olisi tarkoitus käydä myös näyttelyissä vähän ajan päästä, sillä ilmoitin Jupiterin vähän matkan päässä järjestettäviin vsn-näyttelyihin. Saa nähdä miten meillä siellä käy, kun aika vähän ollaan oltu ihmisten ilmoilla ponin kanssa.