Hunfields Laveria

Tämä on virtuaalihevonen   |   This is a sim-game horse

† RIP 14.08.2014 - 22.03.2020

  • Hunfields Laveria "Aarre" VH14-035-0263
  • connemara, tamma
  • syntynyt 14.08.2014, 20-vuotias (4v 04.12.2014)
  • mustanpäistärikönkimo, säkäkorkeus 143cm

  • ko vaativa B, helppo valjakko
  • painotuslajina kouluratsastus

  • kasvattanut Joel Hunfield evm
  • omistaa Meeri N. VRL-02160

  • KTK-II (16 + 16 + 19 + 19 = 70p)
    ★★★

Luonnekuvaus

Aarre on perusluonteeltaan melko rauhallinen ja yksin, omassa rauhassaan viihtyvä kimo ponitamma, joka tästä huolimatta rakastaa rapsutuksia ja muita hellyydenosoituksia kovasti. Tamman kanssa pärjäävät aloittelevatkin ratsastajat, sillä se on hyvin helppo ja tottelevainen ratsu, vaikkei mikään automaatti olekaan.

Hoitaessa Aarre on kaikin puolin mukava, vaikka onhan silläkin huonoja päiviä, jolloin kaikki ärsyttää. Yleensä Aarre on kuitenkin sen verran helppo hoidokki, että myös pikkulapset saavat hoitaa sitä. Tammaa saa hoitaa myös kiinni sitomatta, eikä sillä ole juurikaan tapana liikuskella tai pyöriä karsinassa. Harjaamisesta Aarre pitää, mutta mahanalus ja pää ovat tammalle vähän herkempiä kohtia, joten niitä harjatessa saa olla varovainen. Kavioiden puhdistus ei yleensä tuota ongelmia, vaan Aarre nostaa jalkansa kun pyydetään. Joskus se saattaa kyllästyä odottelemaan, että kavio saadaan puhtaaksi, vaikka usein se onkin aika kärsivällinen. Satuloinnista Aarre ei ole ollut koskaan tarpeeksi kiinnostunut äksyilläkseen, vaikka ei se suoraan sanottuna rakastakaan satulavyön kiristystä. Suitsiminen onkin sitten vähän hankalampi juttu, Aarre kun ei kuolaimista tykkää sitten yhtään. Yleensä se pitää päätään alhaalla, mutta juuri ennen kuin kuolaimet saadaan suuhun, se heittää päänsä ylös. Joskus tamman kanssa saa tapella useitakin minuutteja, ennen kuin se suostuu ottamaan kuolaimet suuhunsa.

Taluttaessa Aarre käppäilee rennosti hoitajansa vierellä, silmäillen kaihoisasti tien reunassa kasvavaa ruohikkoa. Harvoin Aarre kuitenkaan käy ruohikon kimppuun ilman lupaa, vaikka joskus se niin tekeekin. Muiden hevosten kanssa Aarre käyttäytyy hyvin moitteettomasti - se viihtyy toisten seurassa, mutta ei hermostu, jos tarhakaveri viedään talliin aikaisemmin.
Eläinlääkäri tai kengittäjä eivät Aarteelle ole mikään sen isompi juttu, vaan hoidot sujuvat yleensä ilman kommelluksia.

Ratsastaessa Aarre on oppinut pääsemään helpolla: se tekee sen, mitä pyydetään. Aarre on hyvin mukava ja tottelevainen poni, mutta ei kuitenkaan automaatti. Sitä pitää välillä käskeä moneenkin otteeseen, eikä se ikinä tee enempää kuin pyydetään. Aarre ei ole aivan aloittelijoiden ratsu, sillä edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi sitä pitää ratsastaa hienovaraisin avuin, sillä se ei yksinkertaisesti siedä ronskeja apuja. Jos ratsastaja jää vetämään suusta, puristamaan pohkeilla tai napauttaa raipalla liian kovaa, saa olla varma, että Aarre siitä huomauttaa... Sileällä Aarre toimii yleensä melko hyvin, välillä tamma saattaa olla vähän laiska, mutta raipalla saa tammaan mukavasti liikettä. Aarre kantaa itsensä hyvin, eikä kokoamiset tai muut tuota ongelmia. Oikea laukka on Aarteelle hiukan vaikeampi, ja se saattaakin välillä tarjota oikean sijasta vasenta laukkaa, joten ratsastajan on oltava tarkkana. Esteillä Aarre menee miten menee, kyllä se esteiden yli pääsee, mutta siitä huomaa heti, että se on kouluhevonen. Maastoillessa Aarre on rento ja rauhallinen, välillä jopa laiska, mutta kuka nyt maastossa jaksaisikaan rehkiä?

Aarre on varma ja rauhallinen matkustaja, vaikka lastaaminen ei ilman kaurakuppia meinaa aina onnistuakaan. Kisapaikoilla Aarre käyttäytyy aina hyvin, vaikka ratsastajan jännityksellä ja asenteella onkin hiukan merkitystä. Verkassa Aarre ei jaksa antaa parastaan, mutta kentällä se yrittää kyllä kaikkensa!

© Elowyn VRL-13412

Kuvagalleria

© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Sukutaulu

i. Tarrmain evm
mpäis, 145cm
ii. Targos
rnvkk, 144cm
iii. Tagaroo
iie. White Sailin
ie. R.K. Bindin
mpäis, 141cm
iei. Billa Bond
iee. Westlunf Beauty
e. Hunfields Larona evm
mkm, 140cm
ei. Finnolo II
mkm, 143cm
eii. Farlim Herly
eie. Itiya
ee. Cascadia
rn, 140cm
eei. Morndor Castel
eee. Cassie

Isä Tarrmain oli hevosihmisten keskuudessa tunnettu poni, eikä suotta. Ori on niittänyt mainetta niin näyttelyissä kuin kouluratsastuksen puolella, ja hieman erikoisemman värityksen ansiosta se onkin jäänyt ihmisten mieliin. Tarrmain loisti kouluratsastuksessa sijoittuen jopa vaativa B-tasoissa luokissa hyville sijoille, ja siinä jäi usea puoliverinenkin taakse. Ori oli suosittu jalostusori eräällä irlantilaisella connemarasiittolalla, ja se saikin kaiken kaikkiaan kymmeniä jälkeläisiä. Se periytti niille kaikista eniten kylmäpäistä luonnettaan sekä lennokkaita askellajeja. Korkeutta Tarrmainilla oli 145cm ja väriltään se oli mustanpäistärikkö. Ori vietti saman omistajan luona suurimman osan elämästään, kunnes se jouduttiin lopettamaan tapaturman vuoksi 19-vuotiaana.

Isänisä Targos oli hyvin monipuolinen harrastehevonen. Se kisasi meidän aluetasoa vastaavalla tasolla koulua ja esteitä hyvillä sijoituksilla. Tämän lisäksi oria käytettiin usein ajoponina erilaisissa yleisötapahtumissa. Targos eli koko ikänsä kasvattajansa luona, ja perheen lapset hoitivat ja kilpailivat sillä. Ulkopuolisia tammoja se ei koskaan astunut, vaan se toimi jalostusorina perheen omille tammoille. Tämän takia varsoja ei syntynyt kovin paljoa, mutta laatu korvasi määrän - usea sen jälkeläinen on pärjännyt hyvin mm. ratsastuskisoissa. Targos oli itse väriltään ruunivoikko ja säkäkorkeutta sillä oli 144cm. Vanhuuden vaivat veivät orin mennessään 26-vuotiaana.

Isänemä R.K. Bindin syntyi ja kasvoi Isossa-Britanniassa, josta se sitten muutti Irlantiin samalle tallille, missä ii. Targos asui. Pelkäksi Bindiksi kutsuttu tamma oli luonteeltaan hieman energisempi, mutta silti perheen nuoret ratsastivat ja kilpailivat sillä menestyksekkäästi kouluratsastuksessa. Varsoja se sai yhteensä 4 kappaletta, joista puolet perivät päistärikön värityksen. Bindin oli itse väriltään mustanpäistärikkö ja korkeudeltaan 141cm.


Emä Hunfields Larona asui koko ikänsä kasvattajansa perheen omistuksessa. Laronaksi ristitty tamma oli kovasti haluttu jatkamaan sen tammalinjaa eteenpäin. Kasvattaja Joel Hunfield on kehunut sitä mitä parhaimmaksi lastenponiksi ja opetusmestariksi mm. sen rauhallisen ja kärsivällisen luonteen ansiosta. Perheen 13-vuotias poika kisasi sillä menestyksekkäästi sekä esteillä että koulussa, kunnes tamma siirtyi vallan siitostamman hommiin. Loppujen lopuksi tämä mustankimo tamma sai Laronan lisäksi kolme muuta jälkeläistä, joista osa on jäänyt Irlantiin ja osa myyty ulkomaille.

Emänisä Finnolo II oli tuttu kisa- ja siitosponi sekä Irlannissa että ulkomailla. Nuori 16-vuotias tyttö kisasi sillä 110-120cm esteitä sijoittuen melkein aina kolmen parhaan joukkoon. Orilla oli todella hyvä hyppytekniikka ja kapasiteettiakin riitti pitkälle. Ratsukko kävi myös ulkomailla kokeilemassa onneaan pariinkin otteeseen, ja tuloksena oli mitalisija kummallakin kerralla. Varsoja Finnolo II sai paljon, mikä johtui suurimmaksi osaksi menestyksekkäästä kisaurasta.

Emänemä Cascadia toimi kisaponina ennen siirtymistä Joel Hunfieldin talliin. Tamma oli tuttu näky niin koulukentillä kuin paikallisissa käyttöponiluokissa. Menestystäkin tuli tiuhaan tahtiin vieläpä eri ratsastajilla. Ponin luonne ja käsiteltävyys olivat huippua, joiden ansiosta siitä tuli haluttu siitostamma kisauran jälkeen. Ruunikko tamma saikin elämänsä aikana 5 varsaa, joista 3 syntyi Hunfields-kasvattajanimen alle.

Jälkeläiset

01. 05.01.2015 conn-tamma Aidan Lavinia kilpaillut porrastetuissa i. Clohernagh Barnaby
02. 17.01.2015 conn-tamma Aidan Lonely Loop ei saavutuksia i. Morgård Gilgalad
03. 15.02.2015 conn-ori Aidan Crenshaw KRJ-II, KTK-II, 52 KRJ-sijoitusta i. Cabarnagh Gremlin
04. 20.12.2015 rp-tamma Lavender Snilli 50% kilpaillut porrastetuissa i. Donatello 85
05. 15.03.2016 conn-tamma Lilliana Snilli kilpaillut porrastetuissa i. Eoin Baiste
06. 26.07.2019 conn-ori Brunnby Blanc Polaire 25 KRJ-sijoitusta i. VIR MVA Ch Callanleigh Benjamin

Kilpailukalenteri

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 435.98
Nopeus ja kestävyys: 294.57
Kuuliaisuus ja luonne: 1262.49
Tahti ja irtonaisuus: 1151.51
Tarkkuus ja ketteryys: 381.79

Kouluratsastuksessa 2414 op. (vaikeustaso 6)

23.10.2017 Team J&K, tuom. Zafiro - irtoSERT
28.09.2015 Radical Trotters, tuom. Spookiness - PUN1, 20v€, ruusuke, pokaali. "Erittäin kaunis tamma. Esiintyy hyvin ja riittävän ryhdikkäästi. Hyvin hoidettu ja puhdas väritys. Asento saisi olla hiukan parempi."
22.11.2014 Granstadissa: RCH (4½+4½+5+4+4+3½+4+4+3½+3 = 40p)
25.11.2014 Triossa: BIS2, MVAsert (pt. Kerppa)

Päiväkirja & valmennukset

Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Cery

Aarre sietäisiin palkita tehomamman roolista. Tamma on varsonut tammikuun 2015 aikana kaksi upeaa tammavarsaa (kyllä, koska virtuaalimaailma). Laverian varsat ovat kyllä menneet kuin kuumille kiville, enkä lainkaan ihmettele. Orivalinnat ovat osuneet nappiin ja lopputuloksena on varsin mukiinmenevät neitokaiset. Seuraavaksi otetaan varsojen osalta vähän iisimmin ja tähdätään tosissaan kilpakentille. Tarkoituksena on kilpailla kouluratsastuksessa vaativalla tasolla mihin tammalta löytyykin rahkeet vaikkei heti uskoisi mammalomailun jälkeen. Odotan innolla mitä kilpakausi Aarteen kanssa tuo tullessaan!

>21.07.2015 Päiväkirjamerkintä

En tiedä mikään minuun iski, mutta jostain syystä x teki mieli hankkia talliin connemara. En ponia kuitenkaan hirveän aktiivisesti etsinyt, vaan aina silloin tällöin tuli netistä etsittyä myytäviä. Ihan mikä tahansa connemara ei kuitenkaan säväyttänyt, mutta Laveriassa oli sitä jotain. Tamma oli Ceryllä myynnissä, kun hän teki pienimuotoista tallin tyhjennystä Aidassa. Itse Aidan kasvateissa ei sopivaa myytävää ollut, mutta myytävistä siitostammoista sen sijaan löytyi. Kaupat syntyi ja Laveria pääsi muuttamaan meille heti seuraavana päivänä. Tamma on kyllä varsin nätti ja kapasiteettia riittää kouluratsastuksessa pitkälle. Ehkä tässä pitäisi hieman ruveta tutkimaan ja opiskelemaan connemarojen sukuja, sillä itsellä ei ole mitään käryä esimerkiksi hyvistä emälinjoista. Onneksi connemarat on sallittuja melkein missä ratsuponeissa tahansa, joten jos en sopivaa connuoria löydä niin voi hieman laajentaa rotuvalikoimaa.

20.05.2017 Päiväkirjamerkintä

Pakko myöntää, ettei Aarre ollut mikään huono ostos. Tamma on kerännyt Show Pony Circuit-areenoilta lukuisia ruusukkeita In-Hand-luokista, ettei karsinan oveen mahdu nykyisin enää kuin muutama arvokkain ruusuke. Vielä on hieman matkaa kaikkein kirkkaimpaan Elite-palkintoon, mutta toivottavasti saamme sen vielä ennen tamman lopullista eläköitymistä. Kerran olemme käyneet NJ-näyttelyssä, mutta muuten viralliset näyttelyareenat ovat jääneet meiltä väliin. SPC-kisojen lisäksi Aarre on saanut jatkaa siitostamman elämää. Meidän kasvattajaliitteen alle tamma on saanut kaksi aivan ihanaa tammavarsaa, ja pienenä toiveena olisi vielä hieno saada talliin orivarsa jatkamaan sukua. Tällä hetkellä Aarteen varsoista 4/5 on tammoja, ja ainoa orijälkeläinen asuu Huttiksen luona LAC’ssa.

Tamma saa nykyään viettää aika leppoisia päiviä lähinnä tarhaillen laumassa. Käydään sillä hieman ratsastamassa kerran viikossa, mutta lähinnä se on maastossa köpöttelyä ja mielen virkistystä. KRJ-laatuarvostelu siintää edelleen tavoitteena lähitulevaisuudessa, varsinkin kun ponin varsat ovat sen verran hyvin pärjänneet kisakentillä.


20.10.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Riesa

"Tällä kertaa pääsin valmentamaan Meeriä ja connemaratamma Aarretta. Aarre vaikutti hyvin tottelevaiselta ponilta, joten arvailinkin jo heti valmennuksen alkuun, että valmennus tulisi sujumaan hyvin. Mutta saas nähdä!
Meeri ja Aarre aloittivat kouluvalmennuksen tietysti alkulämmittelyillä. He ensiksi kävelivät, sitten ravailivat ja vielä laukkailivatkin hieman ennen ensimmäisen tehtävän, laukanvaihtojen tekemisen aloittamista. Meeri myös taivutteli Aarretta paljon alkulämmittelyiden yhteydessä.
Laukanvaihtoja tehtiin tällä kerralla suurella kaheksikolla kentän keskiosassa. Meeri ja Aarre saivat siis aina kaheksikon ns. keskellä vaihtaa laukan. Aarre vaihtoi laukat hienosti, olihan kyseessä ihan yksinkertainen tehtävä.
Lopuksi ratsukko teki vielä muutamat pohkeenväistöt käynnillä pitkillä sivuilla. Lyhyet sivut sen sijaan ravattiin ja niihin tehtiin suurikokoiset pääty-ympyrät mahdollisimman rennossa muodossa ravaillen."

04.01.2017 Kouluvalmennus, valmentajana Sippe

"Viimeisenä hevosena Meerillä oli nätti, kimo connemara Hunfields Laveria, eli tutummin Aarre. Ratsukon kanssa oli tänään tarkoitus työstää melko perusjuttuja - esimerkiksi paljon siirtymisiä ja vähän vastalaukkoja. Meeri nousi poninsa selkään, ja rauhallinen tamma seisoi vakaasti paikallaan satulavyön kirimisen ajan. Pyynnöstä Aarre lähti liikkeelle vähän veltosti, ja kehotinkin ratsastajaa heti alusta saakka aktivoimaan hevosta ja hakemaan siihen vähän liikettä.

Alkuverkassa tehtiin yksinkertaisia juttuja, kuten ympyröitä, puolikkaita takaosakäännöksiä kulmiin ja erilaisia muunnelmia väistöistä. Aarre liikkui ihan mukavasti, vaikka ajoittain Meeri joutuikin muistuttamaan vauhdin hidastumisesta raipalla.

Alkulämppien jälkeen otin ratsukon luokseni keskiympyrälle ja kehotin Meeriä nostamaan jalkkarit ristiin satulan eteen kaulalle. Aluksi haettiin Aarteelta napakampaa liikkumista ja pyöreämpää työskentelymuotoa käynti-pysähdys-käyntisiirtymisillä ja taivutteluilla niin ulos kuin sisään. "Aattelet ne pysähdykset niin et jäät tavallaan istumaan sitä liikettä vastaan etkä niinkään vedä ohjasta. Vähän jännität vatsalihaksias ja kädellä et jousta ihan niin paljoo. Heti kun tulee reaktiota niin paine pois ja kiität", neuvoin Meeriä. Nainen näytti hoksaavan jotain, ja pysähtymiset sujuivat sulavamman näköisesti. Kohta harjoitusta tultiin myös ravissa ja laukassa ravi-käynti sekä käynti-laukkasiirtymisillä, jotka eivät tuottaneet Meerille taki Aarteelle ongelmia. Hetken päästä alettiin ottaa vastalaukkaharjoituksia niin, että laukattiin kolmikaarista kiemurauraa, keskimmäisen kaaren kohdalle suuri ympyrä vastalaukassa. Tämä sujui ratsukolta mukavasti, ja onnistuneiden toistojen jälkeen molemmat olivat ansainneet siirtymisen loppuverkkailuun."