virtuaalihevonen
Ulkoasu © M Layouts
Background © MediaLoot.com
Kuvat © smerikal (CC BY-SA 2.0)
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori
Väri, säkä voikko sabino, 155cm
Syntymäaika 28.04.2011, 23-vuotias
Kasvattaja Martti Lahtela evm
Omistaja Meeri N. VRL-02160
Koulutustaso ko helppo B, re 70cm, työhevosajo, ent. ravuri
Rekisterinumero VH13-018-1138

† RIP 28.04.2011 - 26.05.2019

TYH käyttöajon kevätmestari 2017 toinen

Leino saapui omistukseeni 4-vuotiskauden alussa. Se oli vuotta aikaisemmin aloitellut entisen omistajan kanssa starttaamista raviradoilla tienaten rahaa hieman yli 2 500v€ - ei siis mitenkään pöllömmin. Seuraavina vuosina Leinolla startattiin suhteellisen vähän, sillä orin kanssa harrastettiin samalla myös kaikenlaista muuta. Mitään suurmenestystä raveista ei tullut nuorempana, mutta 8- ja 9-vuotiskaudet olivat orin kohdalla läpimurtokausia. Rahaa se juoksi kys. kausina 40 000v€ ja lisäksi melkein 350 000vSEK Ruotsin puolelta. Tämän jälkeen menestystä ja rahaa tuli hieman vähäiseen tahtiin, ja lopulta Leino päätti raviuransa 12-vuotiaana. Taakse jäi noin 100 starttia ja 100 000v€ rahaa. Raviuran jälkeen orista koulutettiin ratsu, sillä hevosellahan oli vielä parhaat vuodet edessäpäin. Suhteellisen nopeasti se oppi uuden ammatin ja kouluratsastuskentiltä menestystä tuli useiden sijoitusten verran. Jalostuksessa Leino on jättänyt hyviä suoritushevosia niin ratsastus- kuin ravipuolelle (jälkeläisten menestystä mm. Derbyvoittaja 2014 ja rahaa melkein 400 000v€, KTK-palkintoja ja lähelle 100 sijoitusta ERJ- ja KRJ-kisoista). Leinosta on tullut itselle todella tärkeä hevonen vuosien saatossa, monitoimisuomenhevonen isolla ässällä!

Yleisesti
Leino on kyllä yksi unelmieni hevosista. Jo pelkästään orin ulkonäkö saa ihon kananlihalle, ja sen temmellystä tarhassa on hieno katsella. Muita hevosia kohtaan Leino on yllättävän hyväksyväinen, eikä muut orit ole sille mikään ongelma. Tammoja kohtaan ori on oikea herrasmies, eikä se turhaan esimerkiksi huutele niille. Se kunnioittaa ihmisiä, ja sen vuoksi hevosen kanssa on helppokin työskennellä. Tallissa Leino ei pidä hirveää meteliä itsestään, mutta miksi pitäisikään? Ihmiset se toivottaa aina tervetulleiksi karsinaansa ja antaa kopeloida itsensä läpikotaisin. Ruoasta se ei haluaisi millään luopua, ja herkkujen ystävänä se tutkii mielellään kaikki ihmisten taskut ja muut piilopaikat. Hoitotoimenpiteet ja muut arkiaskareet sujuvat leppoisasti joko käytävällä tai missä vaan.
Kilpailupaikalla orin rauhallinen luonne ei pahemmin muutu, vaan se vaan seisoskelee rauhallisesti esim. katoksilla odottaen radalle pääsyä. Leino matkustaa todella lunkisti, sillä yleensä se vain nukkuu/torkkuu ja syö kilpailumatkoilla. Se ei todellakaan stressaa, ja monet ovatkin kilpailupaikoissa kehuneet sen lunkia asennetta.

Ajaessa
Leino on ajaessa yhteistyöhaluinen ja kova tekemään töitä. Se tekee aina niin kuin kuski käskee ja yrittää parhaansa, oli kyseessä sitten startti tai treeni kotona. Leino ei ole erityisen laukkaherkkä hevonen, mutta jos laukka jostain syystä tulee, menee startti yleensä hylkyyn saakka. Helpolla se ei siis laukkaa alas ota, vaikka kuski kuinka vetäisi ohjista. Matkan suhteen se ei ole kranttu, sillä ori on tehnyt hyviä esityksiä niin lyhyellä, keskipitkällä kuin pitkälläkin matkalla. Paikan kanssa saa ollakin kuski tarkkana, sillä kuolemanpaikalla juoksemiseen ei Leinosta ole. Parhaiten orin kyvyt tulevat esille loppusuoran huimilla kireillä takajoukosta. Ori ei ole nopea lähtijä, joten keulaan sillä harvemmin on asiaa. Alkulenkistä Leino ei aina malttaisi kävellä, mutta jäähdyttelyssä alkaa rento käyntikin luonnistua. Raippaa ei välttämättä ajoon tarvitse ottaa, sillä se kiristää kyllä vauhtia ilman sitäkin.

Ratsastaessa
Leino ei enää ole ratsuna mikään ummikko. Ahkeran kouluttamisen ja orin yhteistyökyvykkyyden ansiosta se taitaa helppo B-kouluratsastusohjelman piffit ja paffit taustaansa nähden hyvin. Myös tuomarit ovat tykästyneet Leinon rauhalliseen olemukseen radalla sekä saumattomaan yhteistyöhön ratsastajan kanssa. Leinolla ratsastaminen ei kuitenkaan ole ihan niin helppoa kuin joku voisi luulla. Jotta orin saa näyttämään kaiken potentiaalinsa, on selässä todellakin tehtävä töitä eikä siellä parane laiskotella. Ilman huolellista ratsastamista Leinon mallikas ravi on kiitoravia ilman mitään kontrollia. Puolipidätteiden ja kunnollisten siirtymisien jälkeen orin askellajit ovat melkein kuin normaalilla koulusuokilla. Ei nyt ehkä ihan, mutta melkein. Apujen on oltava selkeät (varsinkin laukannostossa) ja verryttelyn kunnollinen.

Leino on parhaimmillaan kouluradalla. Siellä se pääsee näyttämään kaikkea oppimaansa suurelle yleisölle. Esteet ja puomityöskentely tekevät orin mielenterveydelle hyvää, ja niissä se yleensä innostuu hieman liikaakin. Esteille on lähestyttävä rauhallisessa tempossa, sillä muuten Leino vain kaahottaa niiden läpi. Hevonen on maastovarma, joten se on kenttäkilpailuissa kuin kotonaan. Vesiesteet saattavat aluksi hieman pelottaa, mutta usean toiston jälkeen ori menee niihin mielellään.

i. M.L. Tulipallo
rt sabino, 159cm
23,0 - 129 320v€
ii. M.L. Tototo
trt, 162cm
iii.
iie.
ie. M.L. Lintu
rt sabino, 155cm
iei.
iee.
e. M.L. Vauhti
vkk, 152cm
29,5 - 99 760v€
ei. M.L. Merkuuri
tprt, 159cm
eii.
eie.
ee. M.L. Leija
vkk, 154cm
eei.
eee.

Koko Leinon suku on täynnä kuuluisan ravikasvattaja Martti Lahtelan kasvattamia suomenhevosia. Lahtelan kasvattamat hevoset ovat tunnettuja rauhallisesta luonteesta sekä hyvästä suorituskyvystä. M.L. - alkuiset hevoset ovat niittäneet mainetta ravikisoissa voittaen jopa kuninkuuskilpailun.

Isä M.L. Tulipallo (rt sabino, 159cm) on pitkän kasvatuksen tulos. Ori pärjäsi radoilla hyvin jo nuorena, ja se tuli Kriterium-ajossa niukasti toiseksi häviten voittajalle vain puolella pään mitalla. Menestyksekkäästi alkanut ura jatkui useita vuosia. Yleensä ori sijoittui vähintään rahoille, mutta muutaman kerran juoksut jouduttiin hylkäämään laukkojen vuoksi. Tulipallolla lopetettiin starttaaminen sen ollessa 14-vuotias, jonka jälkeen se keskittyi vallan siitokseen. Se oli suosittu ori, joten jälkeläisiäkin on siunaantunut maailmaan useita satoja. Muutama varsa on kyennyt melkein samaan isänsä kanssa. Tällä hetkellä ori viettää ansaittuja eläkepäiviään maalla valmentajansa luona.

Isänisä M.L. Tototo (trt, 162cm) oli hieman tuntemattomampi Lahtelan kasvatti. Sen ura ravihevosena meinasi tyssätä heti alkumetreille, kun jatkuvat sairastelut estivät kunnon treenaamisen ja startteihin valmistautumisen. Ensimmäisen starttinsa Tototo juoksi vasta 6-vuotiaana. Se ehti juosta 4 kautta vaihtelevalla menestyksellä ennen kuin toiseen etujalkaan tuli hankosidevaurio, joka lopetti orin lyhyeksi jääneen uran. Kovin montaa tammaa ori ei saanut siitokseen siirtymisen jälkeen. M.L. Tulipallo oli Tototon menestyksekkäin jälkeläinen. Tototo jouduttiin lopettamaan 18-vuotiaana ähkyn vuoksi.

Isänemä M.L. Lintu (rt sabino, 155cm) oli kuvankaunis suomenhevostamma. Tamma oli siihen aikaan yksi niistä harvoista jalostukseen käytettävistä tammoista, joilla oli sabino-kirjavuutta aiheuttava geeni. Vaikkei tamman kasvattaja ollut varsinaisesti värijalostaja, astutti hän Linnun useaan otteeseen tavoitteena sabino-kirjava varsa. Itse tamma ei kovin montaa kertaa startannut, ja sen ennätykseksi jäi 38,5ke. Lintu kuoli vanhuuden tuomiin vaivoihin 24-vuotiaana kasvattajan luona.

Emä M.L. Vauhti (vkk, 152cm) oli nimensä mukainen hevonen. Se oli raviradoilla varsinainen väripilkku, sillä tamma oli aikoinaan niitä harvoja suomenhevosia, jotka eivät olleet väriltään rautiaita. Pienestä koostaan huolimatta tamma pärjäsi radoilla kohtalaisesti, mutta omistaja päätti siirtää sen jalostukseen neljän starttikauden jälkeen. Lahtelan tyttäret opettivat Vauhdin myös ratsuksi, mutta ratsastuskilpailuissa voikkoa tammaa ei nähty. Tamma sai yhteensä viisi varsaa, joista Leinon lisäksi yksi tamma oli väriltään voikko. Vauhti jouduttiin lopettamaan vakavan ähkyn vuoksi 20-vuotiaana.

Emänisä M.L. Merkuuri (tprt, 159cm) oli Leinon emän puolelta se menestyksekäin hevonen. Ori aloitti uransa hieman vaisusti, mutta mitä enemmän ikää ja kokemusta tuli sitä parempia juoksuja se teki. Parhaimpina aikoinaan Merkuuri voitti Lahtelan pitkään haaveissa olleen tittelin eli ravikuninkuuden. Mahtava raviura ja herrasmiehen luonne toivat orille paljon tammoja, joiden varsoista moni ylsi melkein isänsä tasolle. Parhaiten orin varsoista menestyi ori Portsari, joka tienasi rahaa melkein 100 000v? ja ennätys jäi lukemiin 22,5aly. Merkuurin oma ennätys kirjattiin 21,0aly ja rahaa ori tienasi 123 500v?.

Emänemä M.L. Leija (vkk, 154cm) oli kaunis siitostamma. Sillä ei startattu lainkaan, vaan sen tarkoitus oli toimia siitostammana koko elämänsä ajan. Leija opetettiin kuitenkin ajolle, jotta se saatiin J-suunnan kantakirjaan. Muissa näyttelyissä tamman kanssa ei käyty, vaan se vietti leppoisaa elämää kotitilallaan. Luonteeltaan Leija oli rauhallinen ja leppoisa, mutta ajettavuudeltaan kuulemma hieman hätäinen. Varsoja hevonen saikin sitten hieman enemmän - peräti 12 kappaletta! Varsoista puolet peri Leijan voikon värityksen, ja yhtä suuri osa menestyi raveissa ihan kiitettävästi.

01. 05.11.2012 sh-tamma Riemu Ros PP-MVA, PKK-V, SLA-III, KTK-III, 30,0aly / 10 425v€ e. Suittura
02. 30.06.2013 sh-ori Snillin Killermo VRER-Tähtijuoksija, 21,9aly / 187 490v€ e. Lahjan Balleriina
03. 01.10.2013 sh-ori Murroksen Hohto KTK-II, KERJ- ja KRJ-sijoituksia e. Heljätär
04. 24.10.2013 sh-ori Hetken Lohtu SV-I, kilpaillut porrastetuissa e. Myrsyluodon Maija
05. 30.07.2014 sh-ori Repolan Vilivonka VRER-Valio, 20,4aly / 178 200v€ e. Marilini
06. 01.01.2017 sh-ori Pöllökummun Laila ei saavutuksia e. Mäntymäen Mahla
07. 16.06.2017 sh-ori Snillin Loitsu 22 KRJ-sijoitusta e. Yöjuoksu
08. 01.12.2017 sh-tamma Moon Voiliina kilpaillut porrastetuissa e. Kultalinnan Voikukka

Kouluratsastus 62 sijoitusta
19.04.2014 KRJ Marike - helppo B - 05/40
16.04.2014 KRJ Marike - helppo B - 01/60
13.04.2014 KRJ Marike - helppo B - 06/60
11.04.2014 KRJ Marike - helppo B - 05/60
10.04.2014 KRJ Marike - helppo B - 06/60
07.04.2014 KRJ Sherlock Horses - helppo B - 03/30
06.04.2014 KRJ Havimäki - helppo B - 05/40
05.04.2014 KRJ Tuulenpesä - helppo B - 06/40
03.04.2014 KRJ Sherlock Horses - helppo B - 02/30
02.04.2014 KRJ Sherlock Horses - helppo B - 02/30
02.04.2014 KRJ Sigma - helppo B - 05/30
01.04.2014 KRJ Sigma - helppo B - 05/30
31.03.2014 VSR Cup Susiraja - helppo B - 06/100
29.03.2014 KRJ Tuulenpesä - helppo B - 05/40
28.03.2014 KRJ Tuulenpesä - helppo B - 04/40
27.03.2014 KRJ Riiviöt - helppo B - 01/50
21.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 03/40
20.03.2014 KRJ Riiviöt - helppo B - 06/50
19.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 05/40
19.03.2014 KRJ Vannaha - helppo B - 03/40
18.03.2014 KRJ Ruskalaakso - helppo B - 03/30
17.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 01/40
16.03.2014 KRJ Ruskalaakso - helppo B - 02/30
16.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 03/40
15.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 03/40
15.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 04/40
10.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 06/40
10.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 05/40
10.03.2014 KRJ Sakasti - helppo B - 04/40
10.03.2014 KRJ Sakasti - helppo B - 04/40
09.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 01/40
07.03.2014 KRJ competitions. - helppo B - 05/40
07.03.2014 KRJ Sakasti - helppo B - 05/40
06.03.2014 KRJ Sakasti - helppo B - 06/40
27.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 03/30
25.02.2014 KRJ Kelokorven Suomenhevoset - helppo B - 01/50
23.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 05/30
22.02.2014 KRJ Kelokorven Suomenhevoset - helppo B - 06/50
19.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 02/30
13.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 05/30
11.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo B - 01/30
07.02.2014 KRJ Koivumäki - helppo B - 07/50
04.02.2014 KRJ Koivumäki - helppo B - 06/50
17.01.2014 KRJ Stewart - helppo C - 02/90
26.12.2013 KRJ Moondance - helppo C - 01/40
12.12.2013 KRJ Ginger - helppo B - 05/58
10.12.2013 KRJ Ginger - helppo B - 05/58
08.12.2013 VSR - helppo C - 01/04
07.12.2013 VSR - helppo C - 01/04
05.12.2013 VSR - helppo C - 02/04
03.12.2013 VSR - helppo B - 01/13
03.12.2013 VSR - helppo C - 02/04
03.12.2013 VRKK - helppo B - 04/21
02.12.2013 VRKK - helppo C - 01/15
01.12.2013 VRKK - helppo C - 02/15
01.11.2013 KRJ Fiktio - helppo B - 04/50
26.10.2013 KRJ Fiktio - helppo C - 06/50
31.08.2013 KRJ Taikakuun Kartano - helppo C - 04/40, 73.852%
27.08.2013 KRJ Taikakuun Kartano - helppo C - 01/40, 80.142%
25.08.2013 KRJ Taikakuun Kartano - helppo C - 06/40, 72.795%
04.08.2013 Elisan kaviokkaat - helppo C - 03/24
03.08.2013 Elisan kaviokkaat - helppo C - 01/24
Kenttäratsastus 28 sijoitusta
07.05.2014 KERJ Kärmeniemi - tutustumis - 01/23
06.05.2014 KERJ Foxvale - tutustumis - 04/23
04.05.2014 KERJ Kärmeniemi - tutustumis - 02/23
03.05.2014 KERJ Foxvale - tutustumis - 03/23
30.04.2014 KERJ Kärmeniemi - tutustumis - 01/23
28.04.2014 KERJ Foxvale - tutustumis - 01/23
27.04.2014 KERJ Kärmeniemi - tutustumis - 03/40
23.04.2014 KERJ Kärmeniemi - tutustumis - 03/40
19.04.2014 KERJ Foxvale - tutustumis - 03/40
09.04.2014 KERJ Kärmeniemi - tutustumis - 01/16
31.03.2014 VSR Cup VSR - tutustumis - 01/17
26.03.2014 KERJ Kärmeniemi - tutustumis - 04/25
24.03.2014 KERJ Kärmeniemi - tutustumis - 02/25
21.03.2014 KERJ Kärmeniemi - tutustumis - 02/25
18.02.2014 KERJ Satulinna - tutustumis - 02/20
03.02.2014 KERJ Silence Ponies - tutustumis - 01/04
13.01.2014 KERJ Breawa - tutustumis - 02/34
10.01.2014 KERJ Breawa - tutustumis - 01/34
30.10.2013 KERJ Nuovan talli - tutustumis - 03/23
28.10.2013 KERJ Pirunkorpi - tutustumis - 01/20
25.10.2013 KERJ Pirunkorpi - tutustumis - 03/20
25.10.2013 KERJ Nuovan talli - tutustumis - 02/23
18.10.2013 KERJ Lumivuo - tutustumis - 04/23
15.10.2013 KERJ Lumivuo - tutustumis - 01/23
25.08.2013 KERJ Taikakuun Kartano - harrasteluokka - 03/18
15.07.2013 KERJ Lumivuo - tutustumis - 05/29
21.06.2013 VSR - aloittelijaluokka - 01/03
18.06.2013 VSR - aloittelijaluokka - 01/03

Leinon ravistartit sekä lisää työhevoskilpailuja löytyy täältä.

26.-28.04.2017 TYH:n 2017 kevätmestaruuskilpailut - käyttöajo - 02/50 (109 + 148 + 108 = 365p)

21.09.2017 TYH Kilpailukeskus Reiter - käyttöajo - 02/34, 139p
03.08.2017 TYH Kadotetut Suomenhevoset - käyttöajo - 01/55, 150p
02.08.2017 TYH Kadotetut Suomenhevoset - käyttöajo - 02/55, 145p
27.04.2017 TYH Kadotetut Suomenhevoset - metsäajo - 02/48, 138p
27.04.2017 TYH Kadotetut Suomenhevoset - käyttöajo - 02/50, 148p
10.02.2017 TYH Penrose Shires - käyttöajo - 04/40
09.02.2017 TYH Penrose Shires - käyttöajo - 01/40
08.02.2017 TYH Latokartano - veto - 02/09
07.02.2017 TYH Latokartano - veto - 02/09
05.02.2017 TYH Latokartano - veto - 03/09

19.10.2012 Päiväkirjamerkintä

30 starttia, joista ei yhtään voittoa, mutta onneksi sentään 5 sijoitusta. Leino ei ole selvästikään näyttänyt parastaan radoilla, vaikka kotona hiiteillä ori kulkee hyviäkin aikoja. Eläinlääkärikin on tutkinut orin läpikotaisin, mutta mitään fyysistä syytä orin juoksuhaluttomuuteen ei ole löynyt. Tällä hetkellä tarkoitus olisi kokeilla hieman toisia lajeja kuin ravit, jos vaikka niiden jälkeen alkaisi ravikin maistua paremmin. Se on nyt ilmoitettu työhevoskilpailuihin, joten saa nähdä miten se siellä pärjää. Kovasti olemme harjoitelleet mm. jarrukärryillä ja ihan metsässä tukkien vedolla, mutta vastus tulee olemaan kova.

22.01.2013 Päiväkirjamerkintä

Kuluva kausi on ollut Leinolle kaikista parhain. Se on startannut seitsemän kertaa ja sijoittunut totoon peräti neljässä! Mitään sen kummempia muutoksia emme ole tehneet sen treenauksessa tai varusteissa, vaan ehkä se on jotenkin kasvanut henkisesti pienen tauon aikana. Tauon aikana ori sai lähinnä vain oleilla tarhassa, tehdä pientä treeniä kävelytyskoneessa ja harjoitella työhevostehtäviä. Toivottavasti samanlainen meno jatkuu raviradoilla tulevinakin kausina!

20.06.2013 Päiväkirjamerkintä

Leino muutti tässä pari päivää sitten siitoshevosille tarkoitettuun talliin yhdessä Jeren kanssa. Kummatkin hevoset lopettivat uran juoksijoina kiitettävien starttimäärien saattelemana. Leinollekin tuli 10 kauden aikana yhteensä 98 starttia, joten tähän on hyvä lopettaa. Ennätys ei parantunut ihan sille tasolle, mille olin joskus aikoja sitten asettanut tavoitteeksi (eli alle 25,0), mutta lopullinen voittosumma on kyllä mahtava!

Tiedän, että Leino tulisi pitkästymään, kun se ei pääse radoille. Haluan siitä mahdollisimman monipuolisen suomenhevosen, joten raviratojen jäädessä muille, pääsee Leino ratsukoulutukseen! Onhan sillä ratsastettu ihan huvin vuoksi ja montéiltukin paljon, mutta haaveena olisi päästä starttaamaan sillä ratsastuskilpailuihin ja pärjätä. Saa nähdä miten meidän käy, mutta tarkoituksena on ottaa rauhallisesti ja varman päälle.

30.06.2013 Päiväkirjamerkintä

Sain ravitallilta ilouutisia, kun siellä asuva ruunikko tamma Balleriina varsoi viime yönä ongelmitta ensimmäisen varsansa. Leinohan tuon varsan isä, ja ruunivoikko orivarsahan sieltä sitten syntyi. Nimekseen se sai Snillin Killermo, eli tutummin vain Kille. Kovat ovat odotukset varsan tulevaisuuden suhteen, sillä ainekset sillä on menestyä ja pärjätä vaikka missä. Leinon ensimmäinen jälkeläinen, tamma Riemu Ros, on ainakin pärjännyt hyvin, sillä se on saavuttanut jo nuorella iällä mm. VRKK'n arvonimen Ammattiravuri.

12.10.2013 Päiväkirjamerkintä

Ikuisuusprojektilta tuntuva "Leinosta ratsu" on ihan loppusuorilla. Ori on sen verran hyvin omaksunut uuden ammatin, että olemme voineet tänä syksynä starttailla pienissä helppo C-tasoisissa koulukisoissa. Myös muutamat kenttäkisatkin on käyty ihan kokeilumielessä, kun ori tuntuu hyppäämisestä tykkäävän. Ihan hyvin meillä on mennyt, ja kehitystä on tapahtunut varsinkin laukan osalta. Seuraava askel on aloittaa kilpaileminen porrastetuissa kisoissa seuratason helppo C-luokissa ja edetä siitä ylöspäin.

17.10.2013 Päiväkirjamerkintä

- Jätä auto vaan tähän, niin käydään katsomassa missä Taru on, sanoin ystävälleni Annalle, jonka olin pyytänyt kuskiksi Leinon muuttoreissulle. Eihän tämä nyt ensimmäinen kerta ollut, kun omistamani hevonen muuttaa, mutta silti piti moneen otteeseen varmistaa, että kaikki tavarat on varmasti mukana. Leino jäi vielä traileriin syömään viimeisiä heinänkorsia, kun me Annan kanssa lähdimme talsimaan kohti tallia.

Taru oli ilmeisesti juuri tullut ratsastamasta, sillä hän oli riisumassa ruunikkoa, isoa hevosta varusteistaan.
- Kato moi, miten menee? Mulla olisi Leino-niminen suokki tuolla pihalla olevassa traikussa, mikäs näistä karsinoista on sen?
- Moi, hyvin menee. Muistaakseni Leinon karsina on tuolla ulko-ovella päin. Tuokaa se vain tänne, olen mä nähnyt voikkoja suokkeja, mutten voikkoa jolla on sabino-kirjavuus
, Taru nauroi ja alkoi pikaisesti harjaamaan hevosta. Me lampsimme Annan kanssa takaisin pihalle, ja otimme orin traikusta. Se oli ihan ihmeissään ja hörisi kuuluvasti tarhoissa oleville hevosille. Tarukin tuli oikein pihalle katsomaan uutta hevosta, samoin muutama muukin hevosenomistaja.
- Kylläpä se on hieno!
- Minkä sukuinen tuo oikein on?
- Leinoko se siinä?! Muistatko vielä mua?
En edes tiennyt, että Leinon ex-omistajan evanin hevonen Lenni asui myös Järviluodossa, joten hieman ihmettelin, kun näin evanin tulevan tallista pihalle katsomaan Leinoa. Ori ei oikein malttanut seistä paikoillaan ihmisten tuijotettavana matkan jälkeen, joten vein sen suoraan uuteen karsinaansa. Huomenna se pääsee tutustumaan uusiin tarhakavereihinsa Hupsuun ja Kassuun, ja eiköhän me pieni treenikin tehdä huomenna.

01.02.2014 Päiväkirjamerkintä

Uusi talli again. Vaikka Leino on joutunutkin nyt viime aikoina muuttamaan tiuhaan tahtiin, kotiutui se Pietilään ihmeen nopeasti. Se pääsi ensimmäistä kertaa asumaan pihattoon, minkä ajattelin ensin olevan shokki mamman silmäterälle. Päinvastoin. Leinohan viihtyi siellä kuin kala vedessä syöden ja tehden välillä laukkaspurtteja. Onneksi en ollut aikaisemmin klipannut sitä, sillä nyt kunnon talvikarvasta on hyötyä.

Eilen kävimme Leinon kanssa hieman tutustumassa Pietilän maastoihin. Aikaisemmin olimme tehneet pelkästään kentällä treenejä, joten olikin jo aikakin lähteä tuulettumaan. Sää oli ainakin meidän puolellamme, sillä aurinko paistoi eikä pakkastakaan ollut ihan tolkuttomasti. Ori tuntui selästä hyvältä, vaikka jarru meinasikin välillä puuttua.

Leino on nyt ilmoitettu muutamiin kisoihin, toivottavasti ruusuke on kotiin tuomiseksi.

02.03.2014 Päiväkirjamerkintä

Kiire, kiire, kiire! Ajoin hirveää vauhtia Pietilään, sillä olin ilmonnut itseni ja Leinon siellä järjestettävään maastakäsittelyhäppeninkiin. Jostain kumman syystä viime iltana meni hieman myöhään ja herätyskello jäi laittamatta päälle, mutta onneksi kämppis tajusi herättää - mutta hitusen liian myöhään. Ei auttanut kuin pukea vaatteet päälle, nopeasti haukata jotain syömistä ja lähteä tallille.

Samaiseen tilaisuuteen osallistui myös Leinon pihattokaveri ja sen omistaja. Sarpa olikin jo laittamassa Luikuria valmiiksi, kun itse vasta saavuin paikalle. Heh, hyvä ensivaikutelma varmaan tuli suomenruotsalaiselle vieraalle, kun toinen osallistujista tuli hieman viime tippaan. No, oli minulla vielä liki 10 minuuttia aikaa hoitaa ori kuntoon. Olin ajatellut kokeilla Leinolle naruriimua tässä harjoituksessa, mutta sen sovittaminen nyt vähän jäi. Onneksi ori tuntui olevan yhteistyöhaluisella päällä ja antoi kiinni, vaikka mieluummin se olisi varmasti jäänyt leikkimään kolmannen pihattokaveri Luukaksen kanssa. Kiireessä en meinannut löytää hevosen hieman parempaa riimua mistään, eikä sen tarhariimulla nyt mihinkään kehtaa lähteä. Lopulta päädyin ratkaisuun suitset ilman turpahihnaa ketjuriimunnarulla, jonka (ihme ja kumma) löysin orin varustekasasta.

Luikuri ja Sarpa olivat jo kentällä valmentajien kanssa, kun Leinon kanssa sinne ehdimme. Pahoitteluiden saattelemana myös me pääsimme harjoittelemaan valvovan silmän alle. Erin kyseli hieman Leinon taustoja, ja kerroin sen olevan entinen ravuri ja nykyinen monitoimiharrastehevonen. Mitään vastaavanlaista sen kanssa ei olla tehty, sillä ei ravipiireissä välitetty mistään luonnollisista hevosmiestaidoista. Leino olikin alkuvalmennuksesta ihan ihmeissään, kun vain käveltiin ympäri kenttää eikä ihminen tullutkaan selkään niin kuin yleensä. Myös oma hieman kireä ja hermostunut tunnelma välittyi narun toiseen päähän eli Leinoon. Erin ja Nanna onneksi sitten puuttuivat asiaan ja antoivat hyviä vinkkejä, miten saisin rentouduttua. Eron huomasi heti, sillä Leino reagoi paljon paremmin eleisiini kuin aikaisemmin. Vaikka hevonen oli suhteellisen yhteistyöhaluinen, sai sitä silti patistella liikkeille jopa raipan kanssa. Ehkä ori oli vielä hieman unenpöppörössä, mistä sitä tietää. Tuulinen sää sitä juurikaan häirinnyt, vaikka silloin hevoset yleensä herkistyvät hieman.

Antoisan valmennuksen jälkeen oli hyvä lähteä vielä pienelle maastolenkille. Omat vaatteeni olivat kuraiset, samoin Leinon jalat, häntä ja maha. Pienen puhdistuksen jälkeen pystyi varusteet lyömään selkään ja lähtemään maastoon, josko siellä Leinolla olisi hieman enemmän virtaa kuin kentällä.


07.10.2012 Hiittiajo, ajajana Norpatar

"Saapuessani tallille kävelin ovesta sisään ja siinä se komeili melkein oven takana hoitopaikalla. Hoitaja otti orin käytävälle ja iski kärryjen eteen. Säädin nopeasti jalkalenkit oikein ja nappasin sitten hiittipiiskani matkaan. Irrotin orin käytävältä ja laitoin sekin kiinni. Maiskautin kevyesti ja se lähti kohti ovea. Ulkona hyppäsin kärryille ja lähdin kävelemään kohti ravirataa. Radalla otin ohjat kunnolla käteen ja kehotin orin hölkälle. Hölkkäsin n. 2/3 kierrosta, jonka jälkeen lisäsin vauhtia. Leino painoi aavistuksen oikealle ohjalle ja kun irroitti siitä, se työnsi pyllyn vasemmalle. Sain sen suoristettua apuaisan avulla, joten ongelmaa ei ollut. Lämmittelin reippaasti kaksi kierrosta, jonka jälkeen aloin valmistautua hiitille. Tarkoitus oli ottaa kaksi hiittiä 8 minuutin palautuksella. Hiitin pituudeksi tulee kerrallaan 2200 metriä, eli yhteensä hiitataan 4400m.

Ensimmäinen hiitti meni kevyesti ja ilman mitään painostusta. Tosin olisi ollut mukavaa, jos olisi ollut kaveri kirittämässä. No meidän hiittikaveri tulikin meidän ekan hiitin puolessa välissä lämmittelemään. He siis osallistuvat seuraavaan hiittiin, jolloin saadaan Leinolle vähän kiritysapua. Leino ei mitenkään vetänyt itse. Se juoksi kyllä mielellään, mutta kaverin puuttuessa jäi vähän vaisunoloiseksi. Meeri ohjasti siis Teron lämmitykseen, kun taas minä hiitin loputtua hidastelin rauhassa hölkälle ja kävelin varikkoalueelle, jossa irrotin sekin ja hölkötin hetken oria, jotta se saisi hengityksensä tasaantumaan. Annoin Leinon kävellä tovin, jonka jälkeen kiinnitin orille sykemittarin, jonka tallityöntekijä toi katokselle. Sykkeet olivat laskeneet hyvin, joten lähdin takaisin radalle päin ja kehoitin orin hölkälle. Terolla on parempi ennätys kuin Leinolla, joten se juoksee ekan hiitin Leinon kirittäjänä ulkokehässä, jonka jälkeen ottaa vielä nopeamman hiitin yksikseen.

Ravuutin hetken, jonka jälkeen aloimme valmistautua Meerin kanssa hiitille. Meeri antoi lähtövalmistelukäskyt voltilta ja saimme hyvän lähdön. Leino lähti paljon paremmin, kuin edellisellä kerralla. Sillä oli paljon enemmän halua juosta, kun oli vastusta. Jouduin pari kertaa korjaamaan orin juoksu asentoa apuaisojen kanssa, mutta se kuunteli hienosti. Loppukaarteessa Meeri huusi: "Norppis anna mennä. Kokeile mitä sä siitä saat irti nyt ajetaan loppu kilpaa". No sitten ajettiin kilpaa ja loppusuorallakin olimme vielä tasoissa, mutta kun Meeri antoi Teron juosta, Leino jäi aavistuksen loppusuoralla. Hidastelin kaikessa rauhassa ja sitten otin käyntiin ja nousin ottamaan sekin pois. Taputin oria kiitokseksi ja lähdin jäähdyttelemään sitä varikk alueelle. Kun ori ei enää puhaltanut, niin lähdin tallia kohden. Tallissa tyytyväinen hoitaja otti orin vastaan ja kirjasin sykkeet vihkoon ylös. Palautussyke oli todella hyvä. Leino jäi hyvän hoitajan hoiviin ja minä lähdin ratsutallille päin valmentamaan."

08.07.2013 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja

Tänään oli kultapojun vuoro kokeilla hieman pieniä esteitä, kun viime päivinä ollaan hiottu vaan perusapuja ja teitä. Itse en uskaltanut hypätä selkään, vaan usutin ystäväni Annan uhraamaan henkensä. Alkutreenit meni ihan kohtalaisesti. Leino ei kaahotellut enää hirveästi ravissa tai laukassa, mutta laukannostoa jouduttiin toistamaan jälleen useampaan otteeseen. Jotain edistystä oli tapahtunut sitten viime valmennuksen, jolloin bill kävi vähän auttamassa meitä. Olin laittanut "kentälle" muutamia kavaletteja, joiden yli ori meni ihan siivosti. Jalkojaan se ei aluksi meinannut nostaa kunnolla, mutta seuraavalla kerralla ravissa jalka nousikin mukavasti. Anna oli innokas kokeilemaan myös kunnon esteitä, joten rakensin pari 50cm korkeaa ristikkoa. Orihan innostui niistä täysin, ja taisi muutama pukkikin tulla niiden jälkeen.
- Rakenna pieni rata, niin kokeilen miten se menee, nainen huusi orin selästä ja tein työtä käskettyä. Alkuun kolme kavalettia, ristikko, ristikko ja viimeisenä okseri. Ensimmäisellä kerralla kolmesta varsinaisesta esteestä kolahduksia tuli kahdella, ja yksi puomihan siinä putosi viimeisellä esteellä. Ratsukko kokeili vielä kerran, tosin hieman hiljaisemmassa vauhdissa. Vauhdin pudottua Leino jaksoi keskittyä koko pienen radan läpi eikä pudotuksia tai hipasuja tullut. Anna ainakin sanoi olevansa tyytyväinen orin esitykseen, ja niin olin minäkin. Leino näytti paljon rennommalta kuin alkutunnista, se jopa ravasi rauhallisesti vaikka Annalla oli hieman pidemmät ohjat! Ei auta muuta kuin olla tyytyväinen orin kehitykseen - pienessä ajassa edistystä on tapahtunut paljon.

21.06.2013 Kouluvalmennus, valmentajana bill

Bill tuli tänään vähän auttamaan meitä, jotta saadaan Leinosta kunnon ratsu. Valmennuksen aiheena oli ihan perusratsastus, eli siirtymisiä yms.

"Halusin aluksi nähdä konkreettisesti mitä Leino osaa ja missä se vielä kompuroi. Pyysin teitä siis esittelemään aivan tavallisia tehtäviä; siirtymisiä sekä voltteja ja ympyröitä sekä pysähtymisiä. Leino vastaa hyvin ohjasapuihin, mutta on hieman hidas pohkeelle. Kun olin saanut selville Leinon heikoimmat kohdat, pyysin sinua siirtymään hetkeksi kaartoon. Näytin sinulle muutamia ohjasotteita, jotka helpottaisivat orin kääntämistä. Ulko-ohja on hyvä painaa kaulaa vasten tueksi samalla kun sisäohjalla ohjataan hevosta oikeaan suuntaan. Suusta ei vedetä, kädellä vain ohjataan liikettä. Aluksi siirryitte uralle ja pääsitte tekemään ympyröitä ja voltteja. Harjoitusta tehtiin vain käynnissä, jotta pääsin tarvittaessa auttamaan kääntämisessä. Leino ymmärsi hyvin tehtävän, ettekä pahemmin tarvinneetkaan apukäsiä. Koskapa tehtävä sujui melko mainiosti kumpaankin suuntaan, pääsitte siirtymään seuraavaan tehtävään: saitte käynnistä tehdä pysähtymisiä ja uudelleen liikkelle lähtöjä, jotta Leino kuuntelisi mahdollisimman hyvin sekä ohjaa että pohjetta painoapuja unohtamatta. Ori halusi etenkin alussa hieman hiiviskellä, mutta ymmärsi vähitellen mistä oli kyse. Kun harjoitus onnistui käynnissä, saitte siirtyä raviin ja tehdä samaa harjoitusta vaihdellen ravista käyntiin ja ravista pysähdykseen. Ravista käyntiin siirtymiset olivat melko hyviä, mutta ravinostoissa ori meinasi ajoittain lähteä liiankin kovaa liikkeelle. Tästä syystä aina ravinoston jälkeen saitkin tehdä kohtalaisen suuren voltin, jotta vauhti saatiin hallintaan. Harjoitus sujui melko hyvin ottaen huomioon Leinon taustan. Lopuksi harjoiteltiin vielä laukkaa ja keskityttiin etenkin niihin paljon puhuttuihin nostoihin. Muistutin asettamaan hevosta laukan suuntaan, tekemään puolipidätteen ja antamaan sitten selkeät laukka-avut. Leinon tapauksessa myös raippa oli tarpeen. Aluksi ori tarjosi vain hillittömän vauhdikasta ravia, eikä olisi halunnut nostaa laukkaa lainkaan. Teimme sitten niin, että otitte ensin pysähdyksen, jonka jälkeen siirryitte käyntiin ja siitä ravin kautta laukkaan. Tätä harjoitusta toistettiin useampaan kertaan, mutta loppujen lopuksi laukka nousi melko kivasti! Muista, että apujen tulee olla selkeät ja pitkäkestoisemmat kuin kokeneella ratsulla, äläkä hermostu, vaikka nosto ei heti onnistuisikaan."

05.04.2015 Kouluvalmennus, valmentajana chloette

"Silmäni suorastaan tippuivat päästä, kun huomasin, että valmennettavanani oli tällä kertaa upea voikko suomenhevosori nimeltään Leino, ratsastajansa, tai oikeastaan omistajansa Meerin kanssa tietysti!
Aloitimme ratsukon kanssa kouluratsastuksen treenaamisen ihan vain alkukäynneillä ja -raveilla. Meeri sai samalla myöskin taivutella Leinoa. Leino vaikutti melko innokkaalta, mutta se oli silti tasaisen rauhallisen tuntuinen.
Pian Meeri ja Leino saivat aloittaa rauhallisten, mutta kuitenkin melko terävien ja siistien pohkeenväistöjen tekemisen. Leino oli todella yhteistyöhaluinen ja teki koko ajan oikeastaan kaiken mitä Meeri sen käski tehdä.
Lopuksi ratsukko laukkasi vielä keskiympyrällä ja sen jälkeen menivät hieman vastalaukkaakin. Leino tajusi nopeasti tehtävien ideat ja oriltahan irtosi ihan mukavia askeliakin!"

06.12.2017 Työajokurssi, valmentajana sarqquu

"Meeri oli kertonut, että Leino oli jo kokenut työhevonen ja olikin tämän vuoden kevään käyttäajon mestari. Mietin hieman, että mitäköhän heille kertoisi työajosta, jos parivaljakko kilpaili ihan mestaruuskisoissa jo. Katselin heitä vain sivusilmällä kun suoritimme maastakäsittely tehtäviä. Leino oli luottavainen ja kylmäpäinen suomalainen, joka ei hätkähtänyt pressuja tai mitään muitakaan erikoisempia tehtäviä. Ihan tosi hommiin siirryttäessä sain vähän ohjaistaa Meeriä lastaushommissa, kun homma meni vähän liian säheltämiseksi. Pyysinkin ottaamaan harjoituksen kokonaan uusiksi ja tällä kertaa pyrkimään rauhallisuuteen. Hommat sujui hyvin niin kauan kunnes Meeri vain jaksoi keskittyä olennaiseen ja luopua ylimääräisestä säheltämisestä. Ohjakset kyllä tytöllä pysyi visusti kädessä ja Leinoki teki kaiken kuuliaisesti mitä siltä pyydettiinkin. Leino on hieno työhevonen! "

Muuta

Varusteet

Varusteet ovat hankittu Equestrian PROsta, Takakujan Tallipuodista ja OddPixelista.

Koulutreeneihin koulusatula, suitset kolmipalakuolaimella ja pinteleillä. Esteille ja maastoon estesatula, meksikolaisturpahihnalla varustetut suitset pelham-kuolaimella, martingaali sekä suojat kaikkiin jalkoihin.

Vihreä villaloimi ja musta fleeceloimi ovat tarkoitettu esim. kuivaukseen ja toisten loimien alle, sadekeleille sininen sadeloimi ja pakkasille beige-sininen toppaloimi. Kotioloissa riittää musta nylon-riimu ja normaali riimunnaru, mutta "ihmisten ilmoilla" ja kuljettaessa nahkariimu ja ketjuriimunnaru.