Tämä on virtuaalihevonen   |   This is a sim-game horse
VH15-018-1818

Villahaan Mymmeli ERJ-I, KTK-II, ★★

Virallinen nimi Villahaan Mymmeli "Mymmeli" Omistaja Meeri N. VRL-02160
Syntymäaika 08.08.2015, 17-vuotias Kasvattaja Villahaka
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, tamma Koulutustaso ko helppo B, re 110cm
Väri, säkä rautias, 157cm Saavutukset ERJ-I (108,5p), KTK-II (72p), ★★

Luonnekuvaus

Ei Uppe olisi kyllä voinut osuvammin nimetä kasvattiaan Mymmeliä, sillä tamma muistuttaa aika paljon Muumilaakson kaimaansa. Tamma tuo synkkäänkin päivään ripauksen aurinkoisuutta, sillä se tervehtii ihmisiä aina pehmeällä hörähdyksellä korvat hörössä - onnekkaimmat voivat lisäksi saada vielä pusunkin. Mymmeli viihtyy harjattavana vaikka koko päivän, todennäköisesti se torkkuu suurimman osan ajasta. Hevosen kärsivällinen luonne tulee hyvin ilmi lasten parissa, ja silloin se vain seisoo rauhallisesti paikoillaan, vaikka lapset esim. eivät ihan tasan tarkkaan tiedä miten joku asia pitäisi tehdä. Varusteiden laitto sujuu varsin leppoisassa tunnelmassa, eikä siihen mene kauaa aikaa. Taluttaessa Mymmeli seuraa aika hyvin katsellen uteliaasti ympärilleen. Orit tietenkin kiinnostavat kiima-aikoina kovastikin.
Mymmeli on aina ollut nuoremmille hevosille ikään kuin isosisko, ja näin aikuisena se on toiminut varsoille hyvänä tätinä tai varaemänä. Laumassa tamma yrittää olla se kaikkien kaveri, mutta mitään johtaja-ainesta siinä ei ole.

Satulan selkään saatuaan Mymmelistä kuoriutuu ihan toisenlainen hevonen. Ratsuna tamma on vauhtia rakastavalle oiva valinta, sillä vauhtia ja ponnistusvoimaa hevosesta todella löytyy. Se ei ole mitenkään erityisen herkkä avuille, mutta harvoin tarvitsee esimerkiksi kahta kertaa käskeä hidastamaan. Kouluradalla Mymmeli ei ole ihan elementissään, mutta kyllä se siihenkin taipuu ihan kelvollisesti. Alkuun se on yleensä hieman kankea (pätee myös esteille), mutta ahkeran taivuttelun jälkeen se notkistuu kyllä. Esteillä tamma innostuu kovasti, ja oikein imee niille. Lähestymisten suhteen Mymmeli ei ole valikoiva, vaan se varmana hyppääjänä hyppää (tai ainakin yrittää) kyllä vähän huonommastakin kulmasta. Pienillä esteillä se vähän liioittelee hypyn suuruuden suhteen, ja ilmavaraa on usein vähän liiankin kanssa. Aina tamma ei ihan pienimpiä esteitä viitsi hypätä kunnolla, mutta isommat se ylittää hyvällä tyylillä. Maastossa Mymmelin kanssa on kiva kulkea, sillä se ei juurikaan pelkää mitään. Maastoesteetkin ylittyvät varmasti tamman kanssa.

Mymmeli matkustaa matkan kuin matkan rauhallisesti. Sille ei ole väliä, onko sillä matkaseuraa vai ei, sillä matka taittuu hyvin, kunhan on vähän heinää mukana. Kisapaikalla se on oma itsensä eli rauhallinen, mutta kovasti se haluaisi aina tehdä tuttavuutta kaikkien kanssa. Suorituksen aikana tamma on melkein aina tehnyt parhaansa, ja välillä se on palkittu isoin ruusukkein.

Sukutaulu ja jälkeläiset

Isälinja: Runon Launo - Heilin Hemuli - Kadotettu Hosuli - Turjakkeen Tarantella
Emälinja: Villahaan Marikki - Mörkövaaran Martta - Taikakuun Meriina - Melko Harmaja

i. Runon Launo
rn, 157cm
KRJ-I, KTK-II, ERJ-II, SLA-II
ii. Heilin Hemuli
trn, 157cm
iii. Kadotettu Hosuli
iie. Huvitutin Tiuhti
ie. Ch Mörkövaaran Leina
prt, 157cm
mm. ERJ-I, KRJ-I, SLA-I, KTK-II
iei. Riiviöiden Huurto
iee. Ventoksen Lena
e. Villahaan Marikki
rt, 154cm
ERJ-I, KRJ-I, SLA-I, KTK-III
ei. Ch Nuuttipukki ILO
vprt, 154cm
mm. KTK-II, KRJ-I, SLA-II, ERJ-II
eii. Milkan Nuutti
eie. ILO Orvokki
ee. Mörkövaaran Martta
rt, 154cm
ERJ-I, KRJ-I
eei. Mörkövaaran Jalomieli
eee. Taikakuun Meriina

Syntymäaika Sukupuoli Nimi Isä Saavutukset
01. 01.08.2018 ori Snillin Voimamies Snillin Velho kilpaillut porrastetuissa
01. 21.02.2021 tamma Snillin Margareeta Missimies KTK-II, kilpaillut porrastetuissa

Kilpailukalenteri

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1240.04
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1268.61
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Esteratsastuksessa 2508.65 op. (vaikeustaso 6)

28.02.2022 VSR Rotunäyttely, tuom. alaera - II-palkinto
31.10.2021 VSR Rotunäyttely , tuom. alaera - II-palkinto
31.12.2020 ERJ Cup Harmony Sporthorses - 100cm - 02/83
14.02.2018 Tuulenpesän Kartano - irtoSERT
10.10.2017 Vinkavuo, tuom. dookie - RCH, 40p
15.09.2017 Varismäki - irtoSERT
15.01.2017 VSR Rotunäyttely, tuom. alaera - III-palkinto

Päiväkirja ja valmennukset

22.02.2023 Päiväkirjamerkintä

Mymmelin elämä on rauhallista - mitäpä muutakaan voi siitostamman elämältä odottaa. Se on saanut kaksi ihanaa varsaa, joista viimeisin tamma Margareeta on jäänyt kotiin jatkamaan Mymmelin jalanjälkiä. Äiti ja tytär viettävät varsinkin kesäisin aikaa yhdessä, kun iso tammalauma saa laiduntaa vapaasti.

Varsojen kasvattamisen lisäksi Mymmeli on edistänyt uraa näyttelyhevosena. Sen kanssa ollaan käyny niin VSR:n rotunäyttelyissä kuin jaosten alaisissa näyttelyissä. Nykyään se saa osallistua jo veteraaniluokkiin, kun sille on ikää jo kertynyt. Ei hevosesta kyllä uskoisi, että 20 vuotta kolkuttelee muutaman vuoden päästä, sillä Mymmeli on pysynyt hyvässä fyysisessä kunnossa. Nuorempana se pärjäsikin näyttelyissä paremmin, ja nyt näyttelyissä käydään vain mielenvirkistykseksi ilman veren makua suussa. Pärjäsihän tamma myös hyvin kantakirjaustilaisuudessa saaden toisen palkinnon!

Seuraavaksi Mymmelin kanssa olisi tarkoitus pyörähtää ERJ:n laatuarvostelussa. Yksi varsa olisi myös kiva saada, mutta pitää katsoa löytyykö jostain sopivaa oria.


20.10.2015 Estevalmennus, valmentajana Uppe

"Villahaan joulukuinen ryhmäestevalmennus pärähti käyntiin reippaissa tunnelmissa, kun laukkuutin ratsukoita kenttää ympäri ja otin mukaan pian myös pieniä pystyesteitä verryttelyjumppasarjaksi. Kun kaikki ratsukot vaikuttivat siltä, että kuulolla ollaan ja mieli on tarmoa ja työnhalua täynnä, siirryttiin treenaamaan loivalle kiemurauralle sijoitettuja esteitä, joiden väliin ratsastettiin voltteja. Tätä varioitiin myöhemmin vielä tehtäväksi, jossa esteet sijaitsi kolmikaarisella kiemurauralla ja niiden yhteydessä tuli ratsastaa ympyröitä, jotka nekin sisälsivät luonnollisesti hyppyjä kiemurauralla olevien esteiden yli. Kolmikaarisella kiemurauralla on helppoa huomata ja korjata reittivalintoja, panostaa lähestymisiin ja harjoitella etenemistä mutkaisella radalla. Lopuksi teetin jokaisella ratsukolla muutaman kerran pidemmän radan, jossa edelleen oli pääosassa kolmikaarisen kiemurauran esteet, mutta johon lisättiin myös muutama sarja ja okseri.

Mymmeli erottui joukosta tarkoilla, omatoimisilla lähestymisillä, joita se myös onnistuneesti pelasti silloin, kun selässä ei aivan oltu kärryillä siitä onnistuuko näin tiukka ja epäsuora lähestyminen. Tamma oli aktiivinen ja vastaanottavainen, eikä sen kanssa näyttänyt olevan kummempia ongelmia selästä käsin. Mymmeli todellakin hoitaa hypyt, jos sille siihen tilaisuuden antaa, mutta silti selässä olisi syytä muistaa myös itse vaikuttaa: nyt muutamat todella huonot lähestymiset kiemurauralla meinasivat kostautua esteellä, mutta tamma otti silti tehtäväkseen hypätä vaikkei ehkä itsekään ollut varma kuinka käy. Muuten työskentelynne näytti hyvältä: istunnassa tai hypyissä sinänsä ei korjattavaa, myös suorat pitemmän välin lähestymiset sujuivat hyvin. Ympyrälle ja kiemuraurille sijoitettuja esteitä voisitte toisinaan kotona vielä treenata aktiivisemmin."

04.11.2017 Estevalmennus, valmentajana Sippe

"Ratsuponi Tommyn jälkeen Meeri alkoi varustaa suomenhevostamma Mymmeliä. Ratsukon kanssa olisi tänään vuorossa esteitä, ja Meerin jäädessä talliin varustamaan hevostaan, minä kävelin maneesiin kasaamaan esteitä. Suunnittelin verkkatehtäväksi eräänlaista puomi-ristikkosarjaa. Neljältä ravipuomilta tultiin heti ristikolle, jonka jälkeen ilman yhtään kokonaista laukka-askelta jumppasarjan tyylisesti kaksi samanlaista ristikkoa lisää. Tämän jälkeen tultaisiin hieman erikoisempaa tehtävää, johon liittyi muun muassa väistättämistä laukassa.

Fiksailin esteitä vielä hieman korkeuksien sun muun osalta, kun Meeri talutti suloisen Mymmelin maneesiin ja nousi selkään. Hetken vapain ohjin käveltyään neuvoin ratsastajaa ottamaan ohjat käteen ja verkkaamaan sileällä volteilla joka kulmaan ja pääty-ympyröillä päätyihin, sekä siirtymisillä askellajien sisällä. Kohta samoja juttuja tehtiin ravissa ja vielä vähän laukassakin, kunnes neuvoin Meerille verkkatehtävän idean.

Mymmeli ravasi rytmikkäästi ja reippaasti, kuitenkin vastaten ratsastajan pidätteisiin nopeasti. Puomeilla tamma koukisti takajalkojaan hieman liioitellustikin vatsansa alle, yhtä liioiteltu oli hyppy ensimmäiselle ristikolle. Meeri oli osannut varautua tähän ottamalla myötäämällä itsekin liikaa, kuin hyppäisi metrikympin eikä suinkaan neljänkymmenen sentin esteitä. "Raauhota, rauhota", neuvoin ratsastajaa hevosen loikkiessa esteet turhan vauhdikkaasti loppuun.

Loppuvalmennuksen ajan treenattiin tehtävää, jossa olin asettanut kolme estettä lävistäjälle niin, että ne saattoi hypätä pituushalkaisijan suunnassa. Joka esteen jälkeen ratsastajan tuli rauhoittaa hevonen ja väistää laukassa sivulle niin, että pystyisi lähestymään seuraavaa estettä suoralla linjalla. Aluksi tehtävä oli haastava, sillä laukkaväistöt meinasivat mennä räpellykseksi niin ratsun kuin ratsastajankin osalta. Neuvojeni jälkeen tehtävä alkoi sujua paremmin, ja loppuverkkojen jälkeen valmennus voitiin lopettaa onnistuneesti."