Tarott

Tämä on virtuaalihevonen   |   This is a sim-game horse

† RIP 08.02.2014 - 30.11.2020

 • Tarott "Rotta" VH14-031-0865
 • suomalainen puoliverinen, tamma
 • syntynyt 08.02.2014, 18-vuotias (4v 08.06.2014)
 • voikonkimo, säkäkorkeus 164cm

 • ko helppo A, 160cm
 • painotuslajina esteratsastus

 • kasvattanut Miia VRL-10864
 • omistaa Meeri N. VRL-02160

 • Quality
  ★★

Luonnekuvaus

Tarott on hieno ja hyväsukuinen kimo hevonen. Se omaa hieman nirppanokkamaisen luonteen, mutta ratsastettavuudeltaan se on mukava. Sen kanssa vaaditaan kärsivällisyyttä maastakäsin ja hoitaessa.

Rotta on hoitaessa hieman nyrpeä, ja se saattaa yrittää säikyttää käsittelijänsä vilahtelevilla hampaillaan. Oikeasti se ei uskalla mitään tehdä, ei edes näykkäistä, kunhan vain pelottelee. Sen kanssa täytyykin pysyä tiukkana sen kiukutellessa, sillä tahtonsa läpi saatuaan se innostuu kiukuttelemaan vielä lisää. Tamman hoitaminen onnistuu parhaiten kiinnisidottuna karsinassa tai vaikkapa pesuboksissa. Kaikki käsittely kannattaa tehdä rennon jämäkällä otteella, niin tammalle ei tule tarvetta ruveta nyrpistelemään tai tekemään muutakaan vastaavaa.

Ratsastaessa tamma on energinen, liikkuu kivasti omalla moottorilla. Rotta omaa mukavan joustavat askeleet, joskin niissä on hiukan hankala istua ainakin niihin tottumattomilla. Rotta on melko taipuisa, ei juuri ollenkaan jäykkä edes treenin alussa. Sen liikkeet eivät aivan riitä ainakaan tavoitteelliseen kouluratsastukseen ja sen kilpailemiseen, mutta esteratsastukseen ne sopivat mainiosti. Tamma on melko yksinkertainen ratsastettava, ei vaadi ratsastajalta kovinkaan paljoa saada se kulkemaan oikeinpäin. Ei se siltikään mikään automaatti ole, toiset asiat se vain suorittaa vähemmällä työllä kuin toiset. Esteet ovat ehdottomasti Rotan mielipuuhaa. Esteillä Rotta on myös mukavan innostuva, se imee hyvin esteelle ja hyppää hyvällä tekniikalla. Hyppy on voimakas ja hyppy pyöreä. Tamma hyppää korkeuden lisäksi helposti myös pituutta ja leveitä esteitä. Toisinaan innostuessaan se saattaa olla hieman huolimaton jaloistaan ja pudottelee puomeja alas kannattimilta, mutta kun sen pitää kontrollissa ja rauhallisessa tahdissa, jaksaa se keskittyä jalkojenkin nostelemiseen. Maastossa tamma on mukavan rento, mutta reipas. Se toimii niin vetohevosena kuin peränpitäjänäkin ja kulkee yksinkin maastossa. Tamma ei yleensä pelkää mitään ajoneuvoja tai mitään muutakaan, se on varma maastoratsu. Toki se saattaa jotain hieman kyttäillä, mutta useimmiten se menee rohkeasti ohi mistä vain eikä turhia hötkyile!

Kilpailupaikalla Rotta on aluksi hieman täpinöissään ja ehkä steppailee hermostuneesti, mutta rauhoittuu melko nopeasti. Radalla se antaa kaikkensa eikä huomioi aidan ulkopuolella tapahtuvaa hälinää. Neiti myös matkustaa rauhassa niin yksin kuin kaverinkin kanssa.

© Vivian

Sukutaulu

i. PP MVA ML Woodoo
FWB - cre, 167cm
ERJ-I, YLA2
ii. Orbit Mocha
FWB - cre, 169cm
ERJ-I, KERJ-I
iii. Killburn TO
iie. Magic Sun
ie. PP MVA Ceinak Zhydar
FWB - cre, 165cm
ERJ-I, YLA1, KTK-II
iei. Zhystrad
iee. Cei Ciinarstath
e. ML Sascha Lovin'
FWB - rnkm, 164cm
ei. PP-MVA Fn Blackbird
FWB - mkm, 167cm
ERJ-I, KTK-II
eii. Blacky
eie. Secretto
ee. PP-MVA Mischa
FWB - rn, 162cm
eei. Disregarded
eee. Reckless Action

Isälinja: ML Woodoo - Orbit Mocha
Emälinja: ML Sascha Lovin' - Mischa

Jälkeläiset

01. 03.03.2016 FWB-ori Acrobat Snilli kilpaillut porrastetuissa i. Ekebro's Acapulco II
02. 20.11.2017 FWB-tamma Tiara Snilli kilpaillut porrastetuissa i. Verdino

Kilpailukalenteri

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 3006.60
Nopeus ja kestävyys: 7.77
Kuuliaisuus ja luonne: 3609.91
Tahti ja irtonaisuus: 9.67
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Esteratsastuksessa 6616.51 op. (vaikeustaso 11)

25.07.2020 ERJ Power Jump - Grand Prix 160cm - hyl
31.05.2015 ERJ Cup Ventos - 130cm - 15/155
26.12.2015 Härdelli, tuom. EmmiN. - SIN2
28.09.2015 Radical Trotters, tuom. Spookiness - SIN2, 25v€, loimi, pokaali, ruusuke... "Erittäin taidokkaasti piirretty tamma, mukava liioittelematon väritys. Seisoo rauhallisesti ja varmasti, mutta silti sopivan ryhdikkäästi. Ilme on utelias."

Päiväkirja & valmennukset

29.09.2015 Päiväkirjamerkintä

Olikin aika mielenkiintoinen idea ilmoittaa Rotta mätsäreihin, sillä ainakaan meillä ollessaan sen kanssa ei olla käyny missään näyttelyissä. Ei sillä nyt mikään maailman huonoin rakenne pitäisi olla, mutta kivahan sitä on saada ulkopuolisen arvostelu ennen siitostamman uraa.

Mätsärit järjestettiin tutulla ravitallilla vähän matkan päässä. Raviradan keskikentälle oli jo kokoontunut paljon hevosia, nuorten ja varsojen luokat olivat varmaankin alkamassa. Rotta oli hieman ihmeissään, mihin se oli joutunut, varsinkaan kun se ei päässytkään osallistumaan estekisoihin. Hieman se oli jännittynyt, kun kävelytin ja ravuutin ennen luokkamme alkua. Meidän pariksi oli valikoitunut aivan upea pohjoisruotsinhevosori, jonka perään olen useasta kuolannut raveissa. Siitä kyllä huomasi, että sen kanssa ollaan käyny useissa näyttelyissä, sillä sen käyttäytyminen oli hieman eri luokkaa kuin Rotan. Siinä missä ori käveli ja esiintyi rennosti, Rotta näytti tuomarille vain hapanta naamaa eikä edes suostunut seisomaan kunnolla paikoillaan. Ei ollutkaan mikään ihme, että sininen ruusuke sieltä tuli, mutta yllätys oli kuitenkin se, että olimme luokan parhain sininen nauhan saanut ja pääsimme jopa sinisten BIS-kehään! Ihan kirkkaimille sijoille emme päässeet, mutta kotiin viemistä tuli kuitenkin pari loimea, pokaaleja, hevosnameja ja tietenkin komeat ruusukkeet.

Rotan tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä hieman auki. Varsan teettäminen kutkuttaisi kyllä kovasti, mutta ongelmaksi muodostuu aina isäorin valitseminen - käyttääkö tallin omaa oria vai ulkopuolista. Nyt tamman liikutuksesta ovat vastanneet tallitytöt ja estevalmennettavat, ja hyvässä kunnossa hevonen on pysynyt.

04.03.2016 Päiväkirjamerkintä

Aika hieno varsa loppujen lopuksi syntyikin! Rotta päätettiin lopulta astuttaa tallin omalla siitosorilla Acapulcolla, ja koko tiineysaika meni hyvin. Tamma muuttui diivasta ihmeen kiltiksi hevoseksi, eikä se edes luimistellut kun sen karsinaan astui. Maha kasvoi kyllä aika valtavaksi viimeisinä viimeisinä kuukausina, mutta onneksi sieltä ei kaksosia kuitenkaan syntynyt. Lopulta Rotta varsoi isokokoisen varsan, joka ei kauaa malttanut oljilla makoilla. Nopeasti se nousi ylös ja löysi mistä maitoa tulee. Paljon siinä oli isänsä näköä, rautias väritys ja iso läsi. Orivarsa sai nimekseen pienen mietintätauon jälkeen Acrobat Snilli, sillä kyllä se aika nopeasti nousi ylös ja pysyi hienosti tasapainossa. Vielä joutuu kaksikko odottamaan hetken aikaa sisällä, sillä ulkona ei ihan vielä ole sopivat sääolosuhteet kunnon ulkoilulle.

28.07.2020 Päiväkirjamerkintä

Neljä hevosta, iso tavaramäärä ja viikonlopun kestävä kisareissu Ahvenanmaalla. Ei välttämättä helppo nakki, mutta sen verran on kokemusta reissaamisesta, että rutiinilla mennään. Päämääränä oli Mandelbacke ja Power Jump 2020, johon olin ilmoittanut neljä hevosta: Zemban, Pertin, Rotan ja Jaken. Hevoset matkustivat hyvin ja olivat tietenkin ihmeissään, kun ne pääsivät jaloittelemaan ystäväni tallille Ahvenanmaan puolella. Rotta oli tavalliseen tapaansa hapannaama, joka onneksi hieman rentoutui Zemban kanssa ulkoillessa.

Lauantaina oli perusradan vuoro, joista parhaimmat pääsivät sunnuntain uusintaan ja siitä eteenpäin Power Jump-arvoluokkaan. Rotan viimeisistä virallissita estekisoista oli jo kulunut hieman aikaa, eikä se ollut ihan parhaimmillaan esteverryttelyssä. Ehkä kisatauko näkyi tammassa liikaa, sillä se oli radalla yli-innokas ja ratsastajana ollut Samuli teki kaikkensa, että tamma keskittyisi hyppäämisen parhaalla tavalla. Radan puolessa välissä Rotalla taisi iskeä itseluottamuksen puute, sillä se epätyypillisesti kielsi yllättäen esteelle ja Samuli putosi sen selästä. Onneksi miehelle ei käynyt kuinkaan ja hän pääsi itse ylös ottamaan tammaa kiinni, joka juoksi kohti porttia. Rotta oli illalla majapaikassa ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut, tavallinen oma itsensä. Taitaa olla tamman esteura tässä ja siirtyminen virallisesti siitostammaksi - vaikka onhan sillä jo pari jälkeläistä.

Sunnuntaiksi Rotta jäi ystäväni luokse siksi aikaa, kun lähdimme muiden kanssa takaisin kisapaikalle. Vähän tamma oli siellä kuulemma kiukutellut, mutta se on sille ihan tavallista. Pitää se vielä varmuuden vuoksi käyttää eläinlääkärillä, vaikka ihan normaalisti se oli sitten tarhassa päästellyt ja esittänyt kunnon pukkilaukkaa.