Zellektra LAC

Tämä on virtuaalihevonen   |   This is a sim-game horse

† RIP 28.07.2014 - 22.03.2020

 • Zellektra LAC "Zella" VH14-031-0697
 • suomalainen puoliverinen, tamma
 • syntynyt 28.07.2014, 21-vuotias (4v 30.07.2014)
 • mustankimo, säkäkorkeus 162cm

 • ko helppo A, re 160cm
 • painotuslajina esteratsastus

 • kasvattanut L'amour aux Chevaux
 • omistaa Meeri N. VRL-02160

 • ERJ-I (9,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 109,5p)
  Quality

Luonnekuvaus

Zella on kiima-aikoja lukuun ottamatta aina tallissa rauhallinen ja leppoisa. Sitä voi harjata ja paijata karsinassa vapaana ihan rauhassa, ja tamma vain seisoo sen ajan nätisti paikoillaan. Se ottaa ihmiset lämpimästi tervetulleiksi karsinaansa, mutta pienen "turvatarkastuksen" se tekee jokaiselle piilotettujen herkkujen ja hevosnamien varalta. Kimon karvapeitteen takia likakohtia saa harjata Zellasta useasti, mutta onneksi se tykkää harjattavana olemisesta. Tamma ei ole kovin siisti hevonen, sillä sen karsina ja tarha ovat valehtelematta koko hevosjoukon sotkuisimmat. Muutenkaan se ei ole mikään hienohelma, sillä mutakylvyt kelpaavat sille keväisin - ja tallitytöt kiittävät harjaus- ja pesumäärää. Varusteita laittaessa Zella malttaa seistä paikoillaan, vaikka se silmin nähden piristyy ja haluaa päästä hyppäämään.
Hevoslaumassa Zella tulee ihan hyvin toimeen muiden hevosten kanssa. Pienempi lauma on osoittautunut kuitenkin sille parhaimmaksi vaihtoehdoksi ja nyt se tarhaakin kahden muun tamman kanssa.

Zella on parhaimmillaan korkeilla esteillä, ja sen se on selvästi perinyt vanhemmiltaan. Ratsuna tamma on energinen ja vauhtia löytyy kaikissa askellajeissa. Onneksi se on helposti ohjattavissa ja kaasu, jarru sekä ratti toimivat hyvin kaikissa tilanteissa. Alkuun hevonen saattaa olla hieman liiankin virtava, joten sitä kannattaa rauhoitella, jottei puomit kolise myöhemmissä tehtävissä. Monet ovat kehuneet tamman ponnistusvoimaa ja muutenkin takapään "moottoria", ja sen kyllä tuntee selässä hyvin. Zella tekee esteradalla kaikkensa, että se pääsee esteiden yli. Jos ratsukolla on mennyt lähestyminen hieman huonosti, yrittää tamma silti pelastaa tilanteen mitä ihmeellisimmillä hypyillä, jolloin ratsastajan kannattaa vain pitää kiinni. Hyvin se luottaa ratsastajaan mm. lähestymisten ja erikoisesteiden suhteen, joten niissä ei pitäisi olla ongelmaa. Ei tamma mikään kunnon kouluratsu ole, mutta sileän työskentely sujuu silti hyvin. Maastossa Zella saattaa aluksi hieman kyttäillä, mutta mikäli ratsastaja on vaan rauhallinen muuttuu tammakin aika rohkeaksi maastoilijaksi.

Zella on tottunut maailman matkustaja ja kisahevonen. Se matkustaa hyvin sekä yksin että kaverin kanssa, pidemmälle matkalle heinäverkko on ihan hyvä idea. Kisapaikalla tamma hieman skarpimpi kuin kotona, mutta silti aika rauhallinen ja hyvin käsiteltävissä. Ratsailla hevonen on taas juuri samanlainen kuin kotioloissa, eli vauhtia riittää. Uusinnoissa siitä onkin sitten hyötyä, sillä aika usein tamma sinne pääsee. Voi siis sanoa, että Zella on niin kotona kuin kisapaikoilla maasta käsin rauhallinen, mutta ratsain siitä löytyy vauhtia ja voitontahtoa.

Kuvagalleria

Sukutaulu

i. Greger 'If
SWB - mkm, 165cm
ERJ-I, YLA2
ii. Heroism L
SWB - rn, 164cm
YLA3
iii. Heraldik
iie. Mimisk L
ie. Glesnar Alicia
SWB - km, 163cm
ERJ-II, YLA2
iei. Celester Fly
iee. Glesnar Cissella
e. Zafari Woods
holst - mkm, 166cm
ERJ-I, YLA2, KTK-II
ei. Huey
holst - km, 167cm
eii. C Huygens
eie. Miryamm F
ee. Zirkoni
holst - km, 165cm
eei. Zombi Attack
eee. Desert

Isälinja: Greger 'If - Heroism L
Emälinja: Zafari Woods - Zirkoni

Jälkeläiset

01. 31.01.2015 FWB-tamma Zemba Snilli kisannut porrastetuissa i. Artemicion Aeris
02. 03.11.2015 FWB-ori Jackpot Snilli EV-II, kisannut porrastetuissa i. Jack Daniels F

Kilpailukalenteri

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 3555.30
Nopeus ja kestävyys: 897.86
Kuuliaisuus ja luonne: 3140.15
Tahti ja irtonaisuus: 500.42
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Esteratsastuksessa 6695.45 op. (vaikeustaso 11)

31.05.2016 ERJ Cup Ventos - 130cm - 02/108
30.11.2014 ERJ Cup Rumour Ponies - 150cm - 15/194

Päiväkirja & valmennukset

27.10.2014 Päiväkirjamerkintä

Hyvälle hevoselle ei voi ikinä sanoa ei, kun sellaiselle etsitään uutta kotia. Ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinen kerta, kun nettiä selaillessani löydän meidän hevosjoukkoon juuri sopivan lisän. Tällä kertaa silmiin tarttui kaunis kimo FWB-tamma Zellektra LAC, jolla oli hyviä tuloksia kansallisista 130cm korkuisista luokista. Ainahan tallista löytyy yksi vapaa karsina juuri tällaisia helmiä varten, ja pian yksi tyhjä karsina sai uuden asukkaan. Kasvattajan mukaan kapasiteettia Zellaksi kutsutulla tammalla on aina 160cm asti, ja olkoon meidän tavoitteemme päästä joskus sinne asti. Tamman suvussakaan ei ole mitään moittimista, ja sen isää Gregeriä olen jonkin aikaa ihaillutkin. Jännä nähdä minkälainen kisatykki Zellasta oikein kuoriutuu, sillä odotukset ovat ainakin kovat.

01.02.2015 Päiväkirjamerkintä

Eilen myöhään yöllä Zella synnytti ensimmäisen varsansa. Tamma oltiin astutettu kisauran päätteeksi Cannabian trakehner-ori Artemicion Aeriksella ja varsan oli määrä syntyä vasta hieman myöhemmin. Zella kuitenkin päätti tuoda varsan maailmaan aikaisemmin, mikä kyllä yllätti meidät kaikki. Onneksi kaikki meni kuitenkin hyvin, eikä eläinlääkärin neuvoille ollut tarvetta. Heinäkasan alta paljastui suurikokoinen varsa, joka osoittautui tummaksi, kenties ruunikoksi, tammavarsaksi. Hieman hankala oli keksiä varsalle sopiva Z-kirjaimella alkava nimi, mutta lopulta päädyimme nimeen Zemba Snilli. Varsa nousi ylös ja otti ensimmäiset askeleet todella nopeasti, joten sitä ei haitannut ollenkaan hieman aikaisempi syntymä. Zella otti tyttärensä sydämellisesti vastaan, ja uskon sen olevan hyvä emätamma Zemballe ja tuleville varsoille.

02.05.2015 Päiväkirjamerkintä

Aamu alkoi aikaisin, kun piti valmistella Zellaa päivän arviointitilaisuuteen. Olin ilmoittanut tamman All-Sim Evaluation-arviointitilaisuuteen, kun se taas järjestettiin pitkästä aikaa kohtuullisen ajomatkan päässä. Tamma hieman ihmetteli, että mihin sitä oikein ollaan menossa, sillä kisaeläkkeellä se on ollut jo parisen vuotta. Matkaseurasta huolehti koulutamma Gabby, jonka olin myös ilmoittanut mukaan arvioitavaksi.

Arviointipaikalla kävi kova kuhina, vaikka kello ei ollut vielä paljoa mitään. Varsoja oli juuri alettu arvostelemaan, joten meidän piti heti laittaa tammat valmiiksi vuoroamme varten. Zella oli hieman jännittynyt, eikä oikein malttanut keskittyä harjauksen ja puunauksen aikana. Onneksi tammoilla ei ollut ratsastuskoetta, sillä siihen olisi varmaan meidän pisteet tippuneet. Itse arvioinnissa saksalainen tuomari katsoi Zellan rakennetta, tyyppiä, askellajeja ja yleistä vaikutelmaa. Tamma itse oli edelleen hieman jännittynyt, mutta se ei onneksi juurikaan näkynyt tuomarille asti.

Tuloksia sai tietysti odottaa vaikka kuinka kauan, mutta se kannatti. Kun sihteeri luetteli pisteitä, niin iloitsin kyllä sisimmässäni. Zella sai sittenkin kolmesta kohdasta pistettä vajaa täydet pisteet (talutus, askellajien elastisuus ja yleinen vaikutelma), eivätkä muutkaan kohdat menneet mitenkään huonosti. Loppujen lopuksi tamma sai 77 prosenttia maksimipisteistä ja se sai hienon pronssiruusukkeen. Ei Gabbyllakaan mennyt yhtään huonosti, hieman vähemmän prosentteja (69%), mutta hyvillä mielin palattiin takaisin kotiin tammojen kanssa. Vähän ajattelin Zellan taas astuttaa jollain puoliveriorilla, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi vaihtoehto olisi meidän oma ruotsin tuonti, mutta täytyy katsella vielä muiden tallien jalostusorit.

06.08.2017 Päiväkirjamerkintä

Nyt eletään jännittäviä aikoja Zellan osalta. Ilmoitin nimittäin tamman seuraavaan ERJ-laatuarvostelutilaisuuteen, johon ei mitenkään älyttömästi ole enää aikaa. Mitään suuria taikatemppuja ei ehditä tekemään, mutta pientä pintaehotusta kyllä. Tallitytöt olivat jo heti innokkaita menossa pesemään tammaa, rasvaamaan suitsia ja tekemään listaa tavaroista mitä tarvitaan mukaan - eli minun ei tarvitse kuin istua ja vähän katsoa heidän tekemistä. Zella varmasti tulee tykkäämään tällaisesta puunaushetkestä ja huomiosta, uskon sen. Kävin itse liikuttamassa sen vähän reippaammin pitkästä aikaa, ja tamma tuntui ihan hyvältä. Eihän se oikein ikinä ole ollut kouluratojen liitokavio, mutta nyt sileällä kaikki tuntui menevän varsin mallikkaasti. Tämän hetkisen tilanteen mukaan olen ihan luottavaisin mielin lähdössä parin viikon päästä laatuarvosteluihin, ja eiköhän sieltä ihan hyvät arvostelut saada.


11.08.2015 Estevalmennus, valmentajana _larza

"Meeri ja hänen kimo puoliveritammansa Zella verryttelivät jo kentällä kun saavuin paikalle. Vauhdikas tamma laukkasi isoilla näyttävillä askeleilla ja vaikutti erittäin energiseltä. Kannoin kentälle muutaman puomin pääty-ympyrälle ja pyysin ratsukkoa verryttelemään kaikissa askellajeissa aloittaen ympyrän ulkoreunalta, jossa puomien välit oli pidemmät ja sitten kokeilla ympyrän sisäreunalla lyhyemmillä askelväleillä. Zella näytti olevan asiasta hieman eri mieltä, ja ratsastaja sai tehdä enemmän töitä saadakseen tamman askelpituuden sopimaan puomien väliin. Aloin rakentaa pientä rataa, jonka yhtenä osana oli kolmossarja.

Zella oli erittäin innoissaan päästessään hyppäämään ja vauhtia löytyi hieman liikaakin. Meeri sai antaa reilusti pidätteitä saadakseen ohjattua tamman suoraan esteille, jotka tamma ylitti reilulla ilmavaralla. Toki esteet olivat vain metrin korkuisia, jotka olivat Zellalle suorastaan lasten leikkiä. Kolmoissarjalla kaksi ensimmäistä estettä ylittyi puhtaasti. Viimeisellä esteellä liiallisen vauhdin vuoksi ratsukko ajautui liian lähelle estettä ja Zella joutui hyppäämään varsin pystysuoraa ylöspäin, muttei pudottanut puomia erikoisesta hypystään huolimatta. Ratsukko hyppäsi sarjan vielä pariin kertaan, jonka jälkeen kertamisimme yhdessä parantamisen aiheet ja ratsukko siirtyi loppuverryttelyjen pariin."