Tämä on virtuaalihevonen   |   This is a sim-game horse
VH14-018-0488

Metsäkartanon Krumelur


Ch, KTK-II, ★★★

"Renttu"
suomenhevonen, ori
väriltään punarautias, säkäkorkeus 159cm
syntynyt 24.07.2012, nyt 16-vuotias
kasvattanut Metsäkartano , omistaa Meeri N. VRL-02160
ko vaativa B, re 70cm

Luonnekuvaus

Krumelur, eli Renttu, muistuttaa paljon perusmaalaisjunttia, joka ei aikuistu kunnolla ikinä. Sillä on aina pientä pilkettä silmäkulmassa, ja harvemmin sen kanssa kokee tylsiä hetkiä. Ori on ikuinen romantikko, ja se tekisi varmaan mitä vaan, jotta se pääsisi edes haistelemaan saati tekemään lähempää tuttavuutta tammmojen kanssa.

Renttu on hoidettaessa melkoisen vilkas kaveri, jonka kanssa saisi olla toiset silmät selässä. Se ei aina huomaa katsoa mihin kavioitansa siirtää, ja joskus se saattaakin astua vahingossa ihmisten varpaiden päälle esim. hoidettaessa. Kaikki pitäisi hevosen mielestä tapahtua heti eikä kymmenes päivä, eikä se ole niitä hevosia, jotka tykkäävät seistä käytävällä harjattavana pitkiä aikoja. Varusteiden laitto saattaa välillä muistuttaa formuloiden varikkostoppia, eli nopeasti varusteet niskaan ja työntekoon! Kylmiä kuolaimia ori ei hevillä ota suuhunsa, mutta talvella hieman lämmenneet menevät suuhun huomattavasti helpommin. Taluttaessa Rentulla on aina kiire kaikkialle, ja usein taluttajan pitääkin muistuttaa sille, että kuka vauhdin oikein määrää. Ori ei ole eläinlääkärin tai kengittäjän lempihevosia, mutta aina tarvittavat hommat ollaan saatu tehtyä. Ehkä sellainen ainoa hyvä puoli hevosessa on, että se on aika siisti hevonen, eikä se sotke karsinaan tai tarhaa esimerkiksi heinällä ihan kokonaan.

Renttu ei ole ratsain yhtään sen rauhallisempi kuin maasta käsin. Heti alkuverryttelyssä sen askeleet ovat usein kiireiset ja hieman tikittävät - ravikin voi tällöin muistuttaa enemmän ravihevosen kuin kouluratsun ravia. Kun ratsastaja on saanut orin rentoutumaan mm. istunnalla ja erilaisilla pienillä tehtävillä, alkaa siitä muodostumaan ihan kunnon kouluratsu. Ori kuuntelee herkästi apuja, ja usein ihan pieni apu riittää toteuttamaan annetun tehtävän. Raippaa ei Rentun kanssa ole tarvinnut käyttää sitten nuoruusvuosien, eikä kannuksiakaan tarvitsisi kuin näön vuoksi. Liikettä ei orilta puutu, vaan se liikkuu hyvin omalla moottorilla ja hyvällä mekaniikalla. Askeleissa on helppo istua, kunhan hevonen on tosiaan kunnolla rentoutunut. Esteitä Renttu kyllä hyppää, mutta tekniikka ei riitä kovin korkeiden esteiden ylittämiseen. Maastoon se on kuitenkin ihan hyvä valinta, sillä se on varmajalkainen ja rohkea.

Renttu matkustaa paremmin isossa hevosautossa kuin trailerissa. Epävarman lastaajan kanssa se ei helposti kyytiin nouse, mutta kokenut ja itsevarsa lastaaja saa sen autoon tuosta vain. Kisapaikalla ori on aika pitkälti samanlainen kuin kotona. Muut hevoset (varsinkin tammat) kiinnostavat totta kai, ja niille täytyy esittäytyä. Verryttelyyn pitää varata hieman enemmän aikaa kuin yleensä, sillä kanssakilpailijat saattavat hidastaa hyvään moodiin pääsemistä. Itse kisa-areenalla Renttu yrittää ja näyttää aina parhaansa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

Isälinja: Magnolian Kulta - Magnolian Karpaasi - Rimurin Lento
Emälinja: Metsäkartanon Mairi - Maanavilja

i. VIR MVA Ch Magnolian Kulta
rt, 157cm
KTK-I
ii. Magnolian Karpaasi
156cm
iii. Rimurin Lento
iie. Kuuran Ruusa
ie. Taikatuulen Aamunkoitto
163cm
iei. VIR MVA Ch Kasanova
iee. Tähti-Sumu
e. VIR MVA Ch Metsäkartanon Mairi
vprt, 162cm
KTK-II
ei. VIR MVA Ch Haltiamieli
prt, 158cm
KTK-II
eii. Talvikylän Teme
eie. Melankoliina
ee. Ch Maanavilja
trt, 160cm
KTK-III
eei. Malja-Markiisi
eee. Venjan Viuna

♥ 01. sh-o. Moon Korona, syntynyt 11.10.2017, e. Moon Viimatyttö

Kilpailukalenteri

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1076.17
Tahti ja irtonaisuus: 1335.20
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kouluratsastuksessa 2411.37 op. (vaikeustaso 6)

30.04.2019 VSR Syrjän Ratsutalli - vaativa B - 03/50
15.12.2018 KRJ Jukola - SISU Battle, vaativa B - 02/65, 80,435%
09.05.2017 Haavelaakso - irtoSERT
15.01.2017 VSR Rotunäyttely, tuom. Lissu T. - II-palkinto
31.10.2016 Hervannan Oriasema, tuom. dookie - RCH, 38,5p
14.10.2016 Hortensia, tuom. Siiri K. - irtoSERT
06.10.2012 Aavan Suomenhevoset, tuom. Shonna S. - irtoSERT

Päiväkirja ja valmennukset

04.01.2017 Kouluvalmennus, valmentajana Sippe

"En ollut aikaisemmin vieraillut Snillissä, ja parkkeerattuani auton jouduin hetken aikaa kiertelemään löytääkseni tallin sisäänkäynnin. Kurkkasin sisään ja huhuilin Meeriä vieraassa tallissa. Pitkien karsinarivistöjen ja avoimien liukuovien seasta kuulin parin sekunnin kuluttua huudahduksen: "Perhanan tollo, koita nyt pysyä paikallas!" Kävelin uteliaana lähemmäs, ja kohta näin Meerin hyppelevän nimikyltin perusteella Metsäkartanon Krumelur-oriin karsinasta ulos toista jalkaansa pidellen. "Samperin höseltäjä, survas suoraan varpaiden päältä", Meeri irvisti. Esittäytymisen ja pikaisen kuulumisten vaihdon jälkeen nainen jatkoi hevosensa varustamista samalla. Minulle Meeri sanoi, että saisin vapaasti käydä katselemassa paikkoja samalla kun hän laittelisi Krumeluria. Otin neuvosta vaarin, ja kävin tekemässä noin kymmenen minuutin kierroksen tallin ympäristössä. Painoin mieleeni pari tarhoissa käyskentelevää hienoa suomenhevosoria, jotka täytyisi pitää mielessä tulevia oman tallin astutuksia ajatellen.

Maneesissa Meeri sai lämmitellä Rentun melko itsenäisesti sillä aikaa, kun minä seurasin ratsukon työskentelyä sivummalta. Huomasin Rentun olevan varsinkin alussa vähän sählä ja huono keskittymään, mutta ratsastajan teetettyä sillä hetken paljon mm. ympyröitä, avoja sekä väistöjä alkoi hevonen rentoutua ja tulla selvästi maltillisemmaksi. Kun Meeri oli lämmitellyt Rentun, hyppäsin alas katsomosta ja kävelin kentän keskelle. Meeri ja Renttu saivat minun valvovan silmäni alla treenata esimerkiksi salmiakkikuviota, jolla otettiin paljon kokoamis- ja lisäysharjoituksia. Renttu vaikutti kapasiteetikkaalta oriilta, joka kuitenkin tarvitsee ratsuna vielä lisää malttia ja kärsivällisyyttä."