Tämä on virtuaalihevonen   |   This is a sim-game horse
VH15-018-1055

Moon Krista ERJ-I, VAR-I, SV-II, ★★★

Virallinen nimi Moon Krista "Krista" Omistaja Meeri N. VRL-02160
Syntymäaika 10.05.2015, 17-vuotias Kasvattaja Moondance
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, tamma Koulutustaso ko helppo A, re 110cm
Väri, säkä hopeanruunivoikko, 157cm Saavutukset ERJ-I (104p), VAR-I (51p), SV-II (58,5p), ★★★

Luonnekuvaus

Krista on paitsi väriltään kultainen, niin myös luonteeltaan. Onneksi se ei ole perinyt isältään hieman omalaatuista luonnetta, vaan yleisesti tamma on melkein kuin emänsä kopio. Miseryltä ei voi muuta odottaakaan kuin laadukkaita ja hyväluonteisia käyttöhevosia, millainen myös Kristakin on.

Kristaa voisi kuvailla jonkinlaiseksi päivän valopilkuksi, mikäli on joutunut käsittelemään paljon hankalia ja rasittavia hevosia. Tamma on hyväkäytöksinen ja lempeä, joten sille ei tarvitse korottaa ääntä juuri ollenkaan. Hevosen kanssa päivän askareet saa tehtyä todella jouhevasti, sillä se melkein osaa ennustaa käsittelijän aikomukset esim. jalkojen nostossa tai taluttamisessa. Sosiaalisena hevosena Krista tykkää katsella ympärilleen ja hirnua muille tallissa oleville kavereilleen. Yksin se ei tykkää jäädä talliin tai pihalle, vaan silloin se yleensä rupeaa hätääntymään ja pitämään hirveää mekkalaa. Tamman varustaminen sujuu aika sukkelaan, kun hevonen vain seisoo paikoillaan niin karsinassa kuin missä tahansa muuallakin.
Krista yrittää olla laumassa kaikkien kaveri. Tammasta oikein huomaa, että se on todella onnellinen saadessaan olla suuren lauman kanssa pihalla. Laumahierarkiassa se ei kuitenkaan ole ihan johtaja-tasolla, mutta kyllä sitä monet kunnioittaa tarpeen vaatiessa.

Vaikkei Krista olekaan enää mikään nuori ratsunalku, on sillä edelleen selästä käsin virtaa kuin pienessä kylässä. Jo alkukäynnit ovat sellaista kaahotusta, että rentous on siitä kaukana jos vain matkustaa selästä. Ratsastajan on kokoajan tehtävä sillä erilaisia tehtäviä, jotta se alkaisi keskittymään enemmän oikeanlaiseen työskentelyyn kuin pikakävelyyn. Kouluratsastus on Kristan mielestä tylsää puuhaa, ja kaikista mieluiten se hyppäisi esteitä. Tammalla on hyvä hyppytekniikka ja voimakas laukka, joten 110cm esterata ylittyy varsin mallikkaasti oikealla ratsastajalla. Se kyllä hyppää parhaansa mukaan myös hieman huonommasta kulmasta lähestyttäessä, mutta puomien tippumiset eivät ole harvinaisia. Krista tottelee ratsastajaa suhteellisen hyvin, ja jopa esteillä löytyy kunnon jarru ja ratti. Se ei ole mikään kaikista ketterin hevonen, joten uusinnoissa ei voi kovin tiukkoja reittivalintoja valitettavasti tehdä. Maastoonkin tamma on ihan hyvä valinta, sillä siellä se malttaa kävellä ihan normaalia tahtia.

Krista matkustaa kaikista parhaiten hevosautossa, missä on muitakin hevosia. Traileri kaverin kanssa menee vielä, mutta kaikista rennoimman oloinen tamma on ollut matkan aikana ensin mainitulla yhdistelmällä. Kisapaikalla hevonen haluaisi tehdä tuttavuutta kaikkien uusien kilpakumppaneiden kanssa, jolloin keskittyminen ihmisiin on vähäinen. Pienen muistutuksen jälkeen se taas keskittyy esim. verkkaamiseen tai paikallaan seisomiseen varustaessa. Verryttelyyn kannattaa varata hieman extra-aikaa, jolloin tamman saa tarpeeksi rennoksi itse suoritusta varten. Radalla se yrittää aina rehdisti parhaansa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

Isälinja: Moon Pata-Jätkä - Koston Pataässä - Aapon Sylvesteri
Emälinja: Kristallikide NU - Pii-Piirto - Millimetsän Pii

i. Moon Pata-Jätkä
prt, 158cm
mm. SLA-I, ERJ-I, KTK-III
ii. Koston Pata-Ässä
m, 158cm
SLA-I, KRJ-III, KTK-II
iii. Aapon Sylvesteri
iie. Ruuturouva
ie. Lakean Roosaliisa
vrt, 157cm
KRJ-II, ERJ-III, SV-II
iei. Lakean Hapro
iee. Lakean Kastelma
e. Fn Kristallikide NU
hprnvkk, 156cm
ei. VIP MVA Fn Voittoisa Hopea
hprnvkk, 152cm
KTK-I
eii. Hurman Voitontahto
eie. Kadonnut Kaupunkiin
ee. PP-MVA Pii-Piirto
vrt, 163cm
eei. Kohellus SK
eee. Fn Millimetsän Pii

Syntymäaika Sukupuoli Nimi Isä Saavutukset
01. 22.07.2017 ori Snillin Vilikas Snillin Valdemartti kilpaillut porrastetuissa

Kilpailukalenteri

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1108.16
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1307.37
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Esteratsastuksessa 2415.53 op. (vaikeustaso 6)

31.07.2018 ERJ Cup Mörkövaara - 100cm - 04/162
27.06.2017 Vaahterapolku - 100cm - 04/19
31.07.2015 ERJ Cup KK Ginger - 110cm - 22/235

Päiväkirja ja valmennukset

19.05.2015 Päiväkirjamerkintä

misery tietää vallan hyvin, että tykkään hieman erikoisemman värisistä suomenhevosista. Niinpä hän soitti tässä eräs päivä minulle ja pyysi käymään tallilla. Mitäs muutakaan minua siellä odotti kuin yhdeksän "värillistä" suomenhevosvarsaa. Kova varsakuume iski heti, kun kävimme yhdessä niitä läpi varsa kerrallaan. Itsenäni ihastutti vaalea suomenhevostamma varsansa kanssa, jotka olivat samanvärisiä kuin oma Hittavaiseni, eli hopeanruunivoikkoja. misery kertoi hieman enemmän kaksikosta, ja itse asiassa tammavarsa oli suvultaan ja väriltään juuri sellainen, mikä tallista tällä hetkellä puuttuikin; 3-polvinen estesuokki. Kaupat siinä tehtiin ja kirjoitettiin alustava omistajanvaihdospaperi. Moon Kristaksi nimetty varsa oli vasta 5kk ikäinen, joten ihan vielä nuori neito ei päässyt muuttamaan meille. misery lupasi huolehtia siitä hyvin ja kouluttaa tavoille, kunnes se pääsisi uuteen kotiin vieroituksen jälkeen.

10.06.2015 Päiväkirjamerkintä

Kylläpä tämä aika menee nopeasti, ja varsoista sen huomaa kaikista parhaiten! Eihän tästä ole kovinkaan kauaa, kun ostin Kristan miseryltä, ja nyt tamma täyttää jo 4 vuotta. Hevonen on kehittynyt odotusten mukaan, ja sen ratsukoulutus on jo pitkällä. Itse asiassa tamma kulkee kaikissa askellajeissa suhteellisen hyvin, eli työnteko sujuu mukavasti. Intoa tammalta löytyy ehkä hieman liikaakin, mutta eiköhän se siitä tasoitu, kun taidot karttuvat. Krista on hirveästi tykännyt maastoilusta, sen oikein tuntee ja näkee siitä. Yksin se ei ole vielä maastovarma, mutta kaverin kanssa ollaan menty useasti läheinen metsälenkki. Tuo sekin hieman vaihtelua tammalle, ettei aina tarvitse kiertää kenttää. Ilmoitin Kristan reilun viikon päästä pidettäviin varsa-arviointitilaisuuteen, joten nyt ruvetaan valmistautumaan siihen oikein kunnolla.

16.08.2015 Päiväkirjamerkintä

Krista täytti juuri 5 vuotta ja sen ratsukoulutus on jo todella pitkällä. Nopeasti on tamma oppinut uusia asioita ja asiallisesti käyttäytynyt koko ajan. Koska hevosella meni niin hyvin 3-vuotiaana suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa, päätin ilmoittaa sen nyt eri tahon järjestämään varsa-arvioitiin. Mukaan lähti pari muutakin hevosta, joten Kristan ei tarvinnut matkustaa ihan yksin.

Arviointipaikalla oli runsaasti hevosia, ja Krista halusi tapansa mukaan mennä tekemään tuttavuutta kaikkien kanssa. Hieman piti sitä toppuutella ja mennä verryttelemään ensimmäistä osuutta eli rakenneosiota varten. Ei tamma ihan parhaiten seissyt, mutta rauhallinen se ainakin oli, kun tuomarit tutkivat sitä päästä häntään ja tulivat taputtamaan. Liikkeitä arvostellessa tamma oli hitusen liian kiireinen, eikä se sen takia päässyt näyttämään parhaita liikkeitään - ravissakin se rikkoi laukalle muutaman kerran. Irtohypytyksessä Krista jatkoi energistä olemustaan, ja yli-innokkaana sen tekniikka ei tullut ihan oikeuksiinsa. Kuitenkin ihan tyytyväinen saa olla kumpaankin hyppykertaan, kun puomit eivät sen pahemmin kolisseet. Viimeisenä oli enää vuorossa ratsastuskoe, johon emme sen kummemmin valmistautuneet. Tamma kuitenkin suoritti sen ihmeen hyvin, ja radan jälkeen jäi positiivinen olo.

Tulosten odottaminen on aina yhtä kamalaa, vaikka Kristan kanssa tuntui menneen tasaisen varmasti. Vihdoin tuomariston puheenjohtaja tuli kertomaan tulokset ja hyvältähän se kuulostivat! Rakenteesta pistettä vajaa täydet, suvusta täydet ja käytöksestä paria vajaa. Liikkeet, ratsastuskoe ja irtohypytys olivat tasaista keskikastia, mutta pisteet riittivät silti juuri ja juuri ensimmäiseen palkintoon! Tamman matkustuskaverit saivat sekalaisesti ensimmäistä ja toista palkintoa, joten päivä oli kokonaisuudessaan varsin onnistunut.

20.09.2018 Päiväkirjamerkintä

Voi, Kristan kanssa ollaan ehditty tekemään vaikka mitä viime vuosien aikana. Tamma pärjäsi estekisoissa hyvin, vaikka alkuun se olisi halunnut tehdä kisapaikalla kaikkea muuta kuin hyppiä itse esteitä. Kyllä oli ilmo ylimmillään, kun se pärjäsi 110cm esteradalla pannen kunnolla kampoihin hienoille puoliverisille ja muillekin hevosille. Viimeisin ERJ Cupiin osallistuminen jäi kyllä Kristan kilpailusuorituksista mieleen varmaan ikiajoiksi, kun tamma vielä vanhoilla päivillä sijoittui neljänneksi metrin radalla yli 160 osallistujan joukosta. Tamman ensimmäinen (ja tällä hetkellä ainoa) jälkeläinen Snillin Vilikas on myös pärjännyt esteradoilla hyvin, joten jotain se on varmasti perinyt myös emältään. Pitää sopivan isäorin löydyttyä astuttaa tamma uudestaan, jos vaikka talliin saataisiin tammavarsa jatkamaan hienoa sukua. Ennen sitä Krista on kuitenkin tarkoitus viedä ERJ-laatuarvosteluun, sillä mielestäni tamma on nyt valmis siihen. Hienon hevosten misery minulle aikoinaan myi, eikä Kristan ostoa ole tarvinnut katua hetkeäkään.


18.10.2015 Estevalmennus, valmentajana Lola

"Tällä kertaa olikin vuorossa Meerin ja hänen ihastuttavan nuoren suokkitamman, Kristan estevalmennus! Ratsukko oli valmiina jo verryttelemässä puomien ja kavalettien avulla kentällä, kun sinne saavuin. Kerroin tänään hypättävän erilaisia erikoisesteitä, ja lopuksi vielä jotain rataakin.
Alkuverkkojen jälkeen ratsukko sai jo alkaa hyppäämään pitkällä sivulla olevaa vihreää porttiestettä. Krista ensin hieman kyttäsi porttia, ja ensimmäisellä yrityksellä se juoksi esteestä ohi. Meeri antoi tamman haistella estettä, ja Krista pörisi ja puhalsi sieraimistaan, mutta lopulta se ei jopa jaksanut kiinnostua koko esteestä. Niimpä Meeri ohjasi hevosen uudestaan esteelle, ja tälläkertaa este ylittyi leikiten, aivan kuin äskeistä episodia ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Kehuin ratsukkoa, joka sai hypätä samaa estettä vielä muutaman kerran.
Seuraavaksi tehtävään lisättiin toinen este. Siitä tuli linja, viiden esteen sarja, jonka ensimmäinen este oli tämä vihreä portti ja seuraava sitten muovipaloista rakennettu muurieste. Ensimmäinen este ylittyi jälleen ilman ongelmaa, seuraavalle tuli hieman hassu lähestyminen, sillä Krista alkoi mutkittelemaan ennen estettä, mutta Meeri ohjasi sen takaisin reitille. Hyppyyn hevonen lähti hitusen kaukaa, ja Meeri jäi hieman jälkeen hypystä. Käskin tehdä ympyrän ja tulla pelkän muurin uudestaan. Meeri oli tarkkana ja piti pohkeet lähellä hevosen kylkiä, jotta lähestymisestä tulisi suora. Hyppy lähti jälleen hieman kaukaa ja se oli korkea, mutta ratsastaja pääsi mukaan, se oli nyt vielä pääasia.
Lopputunti hypättiin muitakin erilaisia erikoisesteitä, oli sinistä lainetta, valkoista porttia ja yksi penkkikin, joiden kaikkien yli päästiin aina lopulta. Yksi kielto taisi tulla ja se oli penkille, sillä penkki oli kapea ja siksi ehkä hieman pelottava hypätä. Muuten valmennus sujui kyllä oikein hyvin, saa olla tyytyväinen!"