Snilli Phineas

© linet Loci, väritys Meeri N.

Virallinen nimi Snilli Phineas "Pekka" Omistaja Meeri N. VRL-02160
Syntymäaika 01.06.2014, 15-vuotias (3v 01.07.2014) Kasvattaja Snilli
Rotu, sukupuoli shetlanninponi, ori Koulutustaso ko helppo B, vaativa valjakko
Väri, säkä ruunivoikonkirjava, 102cm Rekisterinumero VH14-017-0430 & #PKK2425

Ratsuhevosten laatuarvostelu 15.06.2018
4 + 6 + 5 + 8.5 + 9 + 3 + 7 + 7.5 + 10 = 66,667% First Champion

Luonnekuvaus

Snilli Phineas eli Pekka ei ole ainakaan luonteen puolesta tullut yhtään isäänsä. Siinä missä sen isä on varsinainen energiapommi, Pekka ei turhaan sinkoile paikasta toiseen tai tee ylimääräistä. Tallissa poni on aika hiljaista poikaa, mutta lempi-ihmisiä se tervehtii karsinassa matalalla hörinällä. Ori seisoo harjattavana paikoillaan yllättävän kauan, mutta esimerkiksi pesupaikalla ollessaan liikehdintä on runsaampaa. Kavioiden puhdistus on välillä pientä tappelua, sillä Pekka ei aina haluaisi niitä nostaa ja pitää ylhäällä. Muuten ori antaa tehdä itselleen oikeastaan mitä vaan - olen jopa nähnyt pienen tytön tekevän sen harjaan lettejä ja poika seisoo paikoillaan kuin tatti. Pekka on kyllä nuorena oppinut hyvin kunnioittamaan ihmisiä ja niiden tarvitsemaa tilaa, joten se ei kyllä yritä lähennellä tai astua varpaiden päälle ainakaan tarkoituksella. Taluttaessa orilla on tapana näprätä suullaan riimunnarua tai ohjia mikäli mahdollista, ja se ei hevillä luovu siitä. Tämän jälkeen orin riimunnaru on ihan kuolasta märkä, joten uusia naruja saa olla ostamassa aika usein edellisten mentyä huonoiksi.
Pekka on muita hevosia ja poneja kohtaan aika pomottava, ja harvassa on ne orit ja ruunat keiden kanssa se tulee toimeen tai kaveeraa. Orilaitumella se on ottanut yhteen jopa yhden puoliverisen kanssa ja meidän pikkuponi on välien selvittelyn voittanut ja noussut lauman johtoon. Tammoille ori on taas kuin herrasmies, ja niille se hirnuu ja pörhistelee enemmän.

Pekka tekee ajaessa juuri sen mitä kuski käskee, eikä yhtään enempää. Ori on siinä mielessä helppo ajoponi, että se esimerkiksi hidastaa vauhtia silloin kun kuski niin sanoo ja pysyy pysähdyksessä paikallaan tarvittavan ajan. Koulukokeessa tästä on ollut todella paljon apua, ja ne radat ovatkin menneet yleensä todella hyvin. Kestävyyskokeessa taasen kuskin pitää olla tarkkana ja valmiina tekemään nopeita päätöksiä, sillä poni vaan menee minne ja millä nopeudella kärryiltä käsketään. Pekka tottelee kyllä ohjeita todella tarkasti ja nopeasti, eikä raipan tarvitse olla mukana kuin muodon vuoksi. Vauhtia kaipaavalle ori voi olla väärä valinta, mutta valjakkoajon lisäksi poni käy hyvin ajo-opetusponiksi tai vaan sunnuntaihömpöttelyyn.
On Pekalla myös ratsastettu, eikä se siinä ole ihan ummikko. Poni on ratsastaessa samanlainen kuin ajaessakin, eli se tekee vain sen mitä käsketään. Kovin energinen se ei ole, mutta ei sitä silti tarvitse patistaa raipalla eteenpäin. Esteet eivät ole oria varten, vaan selästä käsin sillä mennään koulua tai hömpötellään muuten vain maastossa.

Kisapaikoille Pekka matkustaa ihan ok, mieluiten yksin mutta tammojenkin seura kelpaa. Vieraissa paikoissa orista kuoriutuu machoileva poni, jonka pitää hieman pörhistellä ja esitellä itseään kauniille tammoille. Kärryt perään saatuaan keskittyminen siirtyy taas kuskiin ja Pekka suorittaa osakokeet omaan tyyliinsä tasaisen varmasti.

Sukutaulu

Isälinja: Phoenix v. Moons - Pow Wow Twitch - Lawbreaker
Emälinja: Queen B Dei - Isis Sha Dei - Shakira Skammar

i. VIR MVA Ch Phoenix v. Moons
vkkkrj, 101cm
SHLA-I, KRJ-I, KTK-II
VSN Regional Champion
ii. Ch Pow Wow Twitch
m, 98cm
KRJ-I, SHLA-I, YLA2, KTK-II
iii. Lawbreaker
iie. Emelie SWE
ie. Micha v. Moons
vkkkrj, 95cm
KRJ-I, YLA1, SHLA-I, KTK-III
iei. VIR MVA Ch Insomnia SWE
iee. VIR MVA Ch Kungsväll Menuett
e. Queen B Dei
m, 101cm
VVJ-I, KTK-III
ei. Roo Rebel Dei
trt, 102cm
KTK-III
eii. VIR MVA Ch Riot Empire
eie. VIR MVA Ch Nefertarin Gloria
ee. VIR MVA Ch Isis Sha Dei
mrn, 96cm
KTK-III, YLA2
eei. VIR MVA Ch Ingor of Yavetil
eee. VIR MVA Ch Shakira Skammar

Jälkeläiset

01. 05.08.2018 shet-ori Snilli Pumba ei saavutuksia e. Lily's Little Winter Sparkle

Kilpailukalenteri

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 18.61
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 2020.47
Tahti ja irtonaisuus: 416.03
Tarkkuus ja ketteryys: 1873.24

Valjakkoajossa 3893.71 op. (vaikeustaso 8)

07.07.2018 Valyrian Shetlands, tuom. EmmiN. - II-palkinto
11.11.2017 DS Valmennustalli, tuom. Lynn - EO-Sert

28.08.2018 VVJ Lorun Suomenhevoset - Keilakunkku 2018 (syksy), vaativa koulukoe - 04/77

Päiväkirja & valmennukset

13.01.2019 Valjakkovalmennus, valmentajana Jannica

Kaikilla valmennukseen osallistuvilla oli jo enemmän taitoa ajossa, joten perusjohdattelua lajiin ei tänään tarvinnutkaan pitää. Näin ollen saitte verrytellä ponit omassa tahdissa samalla kun jakelin auliisti ohjeita niitä tarvitseville. Saitte keskittyä tänään siirtymisiin, joita aloiteltiin välien tasaamisen jälkeen ihan käyntinopeudella. Kukin teki kirjaimen kohdalle aina pysähdyksen ja siitä reippaan siirtymisen käyntiin, tarvittaessa tehtiin voltteja ja ympyröitä, jos meinasi käydä maneesi ahtaaksi, jotenkin taas pienillä poneilla saatiin sellainenkin ilmiö tehtyä, että kaikki olivat samassa kasassa, vaikka tilaa olisi ollut toisessa päässä vaikka muille jakaa. Pienen muistuttelun jälkeen saatiin jokaiselle hyvä tila tehdä ja keskittyä poneille, kun mukana oli oreja. Seuraavaksi ryhmä lähti raviin ja tehtiin pitkän- sekä lyhyensivun keskelle pienet ympyrät, jälleen oli lupa tehdä lisäympyrää, jos tuntui siltä, ettei mahtunut tekemään omaa oikeaan kohtaan. Ennen välikäyntejä otettiin vielä muutamia käynti-ravi-käynti siirtymisiä ympäri maneesia hajaantuen. Ne sujuivat Pekan kanssa hienosti, vaikka poni olisikin saanut olla eteenpyrkivämpi liikkeelle lähdöissä. Välikäyntien jälkeen otettiin hieman harjoittelua keskiympyrällä laukkatemponvaihtelua tehden sekä siirtymisteemalla jatkaen yksilöopetuksessa. Sekin sujui hienosti, eikä Pekalla ollut ongelmia siirtymisen kanssa niin paljoa kuin ravityöskentelyssä.