Turkasen Pippuri virtuaalihevonen

† RIP 09.11.2012 - 26.11.2016

Virallinen nimi Turkasen Pippuri "Pipsa" Omistaja Meeri N. VRL-02160
Syntymäaika 09.11.2012, 18-vuotias (4v 01.04.2013) Ex-omistaja Helena VRL-13028
Rotu, sukupuoli suomenpienhevonen, tamma Koulutustaso ko helppo A, re 90cm
Väri, säkä ruunikko, 148cm Rekisterinumero VH13-018-0858

Palkittu 15.01.2014 palkinnolla KTK-II (P)
17 + 19 + 18 + 18 = 72p KTK-II

Luonnekuvaus

Pipsa ei ehkä edusta ihan ihannetyyppistä suomenpienhevosta ainakaan luonteen osalta. Tamman ex-omistaja Helena jo hieman varoitteli tamman omalaatuisesta luonteesta ennen ostopäätöstä, mutta kuitenkin pistin nimeni omistajanvaihdospaperiin. Ehkä ajattelin Helenan liioitelleen, sillä yleensähän suomenhevoset ovat ahkeria ja yhteistyöhaluisia hevosia. Pipsan kanssa olen kuitenkin saanut kokea, minkälainen on hieman haastavampi suomenhevonen.

Pipsa ei lukeudu kaikkien tallilaisten suosikkihevosiin, kun puhutaan hoitotilanteista. Tallilaiset, jotka eivät tammaa kunnolla tunne, menevät kyllä itsevarmasti karsinaan esimerkiksi harjaamaan, mutta tulevat kyllä pian takaisin. Pipsan kanssa ei saa lepsuilla yhtään, vaan heti alusta asti on sen kanssa pidettävä tiukat rajat. Muutoin se kyllä ottaa heti pomon roolin, eikä jälki ole välttämättä kaunista katseltavaa. Sillä on usein ns. tammamaisia päiviä, jolloin ei tekisi mieli edes käsitellä sitä. Pipsa ei pidä kengityksestä yhtään, ja sen tamma ilmoittaa luimistelemalla oikein kunnolla ja näykkimällä. Jos haluaa säilyä jokapäiväisessä käsittelyssä ilman suuria hampaan jälkiä, pitää tamma laittaa aina kunnolla kiinni. Näin selviää myös varustamisesta suhteellisen helposti, tai ainakin ehjin nahoin.

Pipsa tarvitsee ratsastajakseen vauhtia pelkäämättömän ja taitavan ihmisen. Vauhtia nimittäin tammalta löytyy tarvittaessa enemmän kuin tarpeeksi, joten heikkohermoisen ei kannata selkään nousta. Vauhdista huolimatta tamma on menestynyt paremmin koulu- kuin esteradoilla. Tähän taitaa olla syynä se, että hevonen rakastaa keskittymistä vaativia tehtäviä, ja varsinkin kouluradoilla se pääsee niitä tekemään. Tammalla on tasaiset askellajit, joten kyydissä pitäisi pysyä. Esteradoilla Pipsa kuumuaa helposti, joten ratsastajan on pidettävä tamma mahdollisimman rauhallisena koko esteradan ajan. Pipsa on maastoratsuksi hyvä valinta, sillä ei vähästä säikähdä. Autot, rekat, mopot yms. menopelit eivät tammaa häiritse ollenkaan, mutta esimerkiksi lasten polkupyörät saavat hevonen varuilleen.

Kilpailupaikoilla Pipsa käyttäytyy paljon paremmin kuin kotona. Se menee traileriin ongelmitta, mutta yksin matkustaessa se on hieman levoton. Kun kaveri on matkassa mukana, voi tammakin matkustaa levollisin mielin. Ennen rataa Pipsa on yleensä täpinöissään, mutta rentoutuu, kun päästään itse suoritukseen.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Turjake
prn, 149cm
ii. Erämies iii. Rajamaan Rasmus
iie. Hinni
ie. Vajaman Herttuatar iei. Kuhnuri
iee. Mikkolan Outi
e. Tirppaliisa
trn, 150cm
ei. Eitippatapa eii. Kålmårdens Kustav
eie. Herukka
ee. Minttuliisa eei. Tirppane
eee. Sylvian Muisto

Sen, miten miltei täysin ravisukuisesta hevosesta tulee menestyvä kouluratsu, luulisi olevan aika vaikeaa. Pipsan kohdalla asia ei onneksi ollut ollenkaan näin, sillä sen kummatkin vanhemmat ovat ex-ravureita, ja niille on vaihdettu kärryjen tilalle satula selkään jo aikaisessa vaiheessa. Ammatinvaihdos ei kovin kummoista menestystä tuonut kummallekaan Pipsan vanhemmista, joten on hieman epäselvää, miksi niistä edes varsa teetettiin. Joka tapauksessa tulos ei ollut yhtään hullumpi, sillä onneksi Pipsa peri vanhemmiltaan ratsulle tärkeät ominaisuudet. Tamma itse ei ole koskaan edes nähnyt ravirataa, eli se on ihan täysin ratsuhevonen. Mitä olen tamman omistajahistoriaan perehtynyt, niin Pipsa myytiin kasvattajalta Helenalle, joka on hevosen ex-omistaja. Helenalta tamma päätyi meille 6-vuotiaana, jossa se on oikein puhjennut kukkaan ja menestynyt koulu- ja kenttäkilpailuissa. Pipsa on elävä esimerkki siitä, että ravivanhemmista voi syntyä myös osaava kouluhevonen.

Isä Turjake on hölmöäkin hölmömpi suomenhevosori, jonka kanssa tarvitsi hyvät hermot ja rautaiset otteet. Turjake oli ravisukuinen ja pitkäkoipinen hevonen, jonka pää ei pysynyt raviratojen vauhtien mukana. Turjakkeen keinuva ravi sai ratsastajansa merisairaaksi ja perässä poukkoilevat kärrytkin keinumaan rattaalta toiselle. Leveä se ainakin oli, siitä ei ollut epäilystäkään enää sen jälkeen, kun Turjake oli onnistunut vääntämään mutkalle jo kolmet hiittikärryt peräjälkeen. Turjakkeen varsoista vain yksi pääsi raviradoille asti edes koelähtöön, eikä vielä tänäkään päivänä ole tiedossa, miksi oria on edes jalostukseen koskaan käytetty. Väriltään se oli punaruunikko ja säkäkorkeudeltaan 149cm.

Isänisä Erämies oli jykevä ja muhkea ravisukuinen naistenmies, joka vei polvet alta kaikenrotuisilta tammoilta. Komeahan poika olikin, mutta hieman liian pulska ja tukevarakenteinen raviratojen kingiksi. Erämies eleli 22-vuotiaaksi maastotallilla vaelluksien keulahevosena puuskuttaen.

  Isänisänisä Rajamaan Rasmus, tai tutummin Rane vaan, oli omistajansa silmäterä, joka sijoittui lähestulkoon jokaisissa raveissa mihin osallistui. Ranea kehuttiin erityisesti etujalkojen hyvästä liikeradasta ja takajalkojen ponnistusvoimasta, mihin sen nopeus radoilla perustuikin. Rane oli melko sopusuhtainen, joskin heti oriksi tunnistettava paksusta kaulastaan ja orimaisista eleistään.
  Isänisänemä Hinni oli keskinkertainen ravuri ihan kohtuullisilla nopeuksilla, ja se menestyi varsinkin pitemmillä matkoilla. Hinni oli hitaasti syttyvää sorttia, mutta kun se pääsi vauhtiin, ei sitä pysäyttänyt mikään.

Isänemä Vajaman Herttuatar oli 100% ravuriverta turvasta häntäjouhiin saakka. Pienhevoskokoiseksi jäänyt Herttuatar oli kovapäinen ja osasi laittaa ihmiset kumartumaan edessään. Tammamaisia oikkuiluja tuli sietää ja saada hevonen tuntemaan itsensä palvotuksi, mikäli mieli nähdä Herttuattaren sijoittuvan seuraavissa raveissa. Herttuattarella oli norsun muisti, eikä se unohtanut koskaan yhtäkään ihmistä, joka ei ollut sen tahtoa totellut.

  Isänemänisä Kuhnuri oli räjähdysmäisen nopasti kisapaikalla syttyvä ori, jonka kanssa oli pakko olla tarkkana koko ajan. Kuhnurin ominaisuuksiin eivät kuuluneet herkkyys, miellyttämishaluisuus saatika nopea oppimiskyky. Kuhnuri oli kovakalloinen hevonen, joka ei tehnyt elettäkään miellyttääkseen omistajaansa tai ketään muutakaan, ja kärryillä istuva sai takuuvarmasti kunnon adrenaliiniryöpyn miettiessään, miten saisi orin vielä pysähtymäänkin startin jälkeen.
  Isänemänemä Mikkolan Outi, tuttujen kesken Outi, oli oman arvonsa tunteva säpäkkä tamma. Outi oli nopea liikkeissään, eikä se vauhdissakaan muille hävinnyt. Outia ei pidätellyt mikään. Outi osasi olla todellinen kenkkuilija niin halutessaan, mutta se oli pettämättömän varma starttihevonen, joka jaksoi nousta joukon hänniltä voittoon vaikka puolirampana. Varsansa Outi hoiti hyvin, joskin se oli äkäinen toisia hevosia kohtaan puolustaessaan varsojaan.

Emä Tirppaliisa oli kaunis musta ravurilinjainen tamma. Tirppaliisa oli arvaamaton, ja se saattoikin keksiä hulluja kommelluksia ihan milloin vain. Suomenhevoseksi Tirppa oli notkea ja nopea reaktioineen, minkä takia se ravuriuran loputtua kiersikin jonkin aikaa western-kisoja niissä kuitenkaan kummemmin menestymättä.

Emänisä Eitippatapa oli emäntäänsä koiranlailla totteleva, varsana orvoksi jäänyt ori. Ravurisuvusta Taunoksi kutsuttu ori oli, mutta entisen omistajan kunnon huonotessa Tauno myytiin kuitenkin seurahevoseksi vanhan pariskunnan työhevoselle. Tauno oli kiltti ja alistuvainen orinretale, joka piti lapsista todella paljon. Tauno ei koskaan päässyt radalle asti, mutta pariskunnan lapsenlapset olivat reimuissaan pitkistä maastolenkeistä rauhallisen orin kanssa.

  Emänisänisä Kålmårdens Kustav oli Kålmårdenin ravitallilla Ruotsissa syntynyt suomenhevosori. Ruotsissa melko harvinaisen rotunsa vuoksi Kustaa myytiin Suomeen raviuransa jälkeen siitosoriksi, vaikka täkäläiset kasvattajat aluksi suhtautuivatkin karsaasti mokomaan ulkomaan elävään. Kustaa oli lempeä ja hyväluonteinen ori, joka kuitenkin todisti olevansa kaiken vaivan arvoinen ja periytti hyvää juoksijalle soveltuvaa rakennetta laajalla rintakehällä ja kuivalla luustolla. Tukkajumala Kustaa oli melko tavanomaisen pulliaisen näköinen itse, mutta radalla siltä ei vauhtia puuttunut.
  Emänisänemä Herukka oli helposti lihova ja läsipäinen Rouva Rauhallisuus. Herukka omasi komean ravurisuvun, vaikkei siitä itsestä radoille ollutkaan omistajan motivaationpuutteen vuoksi. Lempinimen "Läskileidi" saanut Herukka oli kuitenkin loistava emätamma, joka hoiti tarvittaessa vaikka naapurinkin varsat. Lempeän luonteensa vuoksi se oli pienen maalaiskylän pikkulasten lempihevonen.

Emänemä Minttuliisa oli helposti suivaantuva ja joskus hieman ilkeäkin tamma. Minttuliisa toimi koko ikänsä vain siitoshevosena, ja se jättikin jälkeensä suuren kimpun jälkeläisiä.

  Emänemänisä Tirppane oli herkkä ja vähän hömelö orinketale. Tirppane loisti raviratojen tähtenä varsinkin lyhyillä matkoilla, sillä se oli nopeasti syttyvä, muttei kovinkaan kestävä juoksija. Tirppanen varsat olivat poikkeuksetta melko isokokoisia ja muhkeita, mutta tarpeeksi selväpäisiä ja herkkiä montéen tai harrastelupolleiksi.
  Emänemänemä Sylvian Muisto oli emänsä Sylvian viimeinen varsa. Muruksi kutsuttu tamma oli sirorakenteinen ja hermoheikko, joka kuitenkin pääsi ulkonäöstään huolimatta näyttämään kyntensä raviradoilla. Pitkä tai lyhyt matka, ei niin väliä, sillä Muru juoksi sen silti tarpeeksi kovaa vauhtia, että se selviytyi ainakin viiden parhaan joukkoon. Rautiaan tamman kaksi varsaa olivat molemmat aivan erinäköisiä kuin emänsä, mutteivät ikävä kyllä myöskään yhtä hyviä juoksijoita.

sukuselvitys © Helena VRL-13028

01. 17.07.2013 sh-ori Narvan Savumerkki YLA2, 51 KRJ-sijoitusta i. Leijonamieli
02. 18.02.2014 sh-ori Snillin Hittavainen KRJ-I, 46 KRJ-sijoitusta i. Hiisirikko
03. 25.04.2014 sh-tamma Snillin Taiatar KTK-II, kilpaillut porrastetuissa i. Malvin
04. 30.05.2014 sh-tamma Pienilempi kilpaillut porrastetuissa i. Aarnin Leijonasydän
05. 07.11.2015 sh-tamma Snillin Piparminttu KTK-II, kilpaillut porrastetuissa i. Kulkurin Iltatähti

Kilpailukalenteri

Näyttelyt VSN-pisteet 40p

Palkittu 15.01.2014 palkinnolla KTK-II (P)
- hyvät tyypit, pyöreä pitkähkö runko, hieman vennot ej vuohiset.
17 + 19 + 18 + 18 = 72p KTK-II

30.05.2014 Hymni, tuom. Cannabia - RCH, 41,5p
02.05.2014 Kärmeniemi, pt. Vibaja - irtoSERT
23.03.2014 Stall Ahlstedt, tuom. Nintsu - RCH, 39p
22.02.2014 VRKK, tuom. Vibaja - SW3, 41,5p
01.02.2014 Takamaiden Suomenhevoset, tuom. Christa W. - SW4, 39p

Kouluratsastus 46 sijoitusta
30.11.2014 KRJ-Cup Fiktio - helppo A - 18/348
30.04.2014 VSR-Cup Susiraja - helppo A - 11/127
20.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 02/40
20.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 06/40
18.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 04/40
17.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 03/40
13.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 05/40
12.03.2014 KRJ Tuulenpesä - helppo A - 03/40
09.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 01/40
09.03.2014 KRJ Sakasti - helppo A - 04/40
04.03.2014 KRJ RaPu - helppo A - 02/14
04.03.2014 KRJ RaPu - helppo A - 03/14
01.03.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 06/40
27.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 06/40
25.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 05/40
25.02.2014 KRJ Kelokorven Suomenhevoset - helppo A - 03/50
23.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 04/40
23.02.2014 KRJ Kelokorven Suomenhevoset - helppo A - 05/50
22.02.2014 KRJ Kelokorven Suomenhevoset - helppo A - 03/50
21.02.2014 KRJ Brynhild - helppo A - 04/40
20.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 05/40
17.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 05/40
16.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 06/40
15.02.2014 KRJ Vaapukka - helppo A - 01/40
06.02.2014 KRJ Koivumäki - helppo A - 01/50
30.12.2013 KRJ Moondance - helppo A - 04/40
23.12.2013 KRJ Diethelm Stables - helppo A - 03/40
21.12.2013 KRJ Diethelm Stables - helppo A - 01/40
19.12.2013 KRJ Diethelm Stables - helppo A - 05/40
17.12.2013 KRJ Koivumäki - helppo A - 04/40
14.12.2013 KRJ Arvolaakso - helppo A - 05/30
13.12.2013 KRJ Arvolaakso - helppo A - 04/30
11.12.2013 KRJ Arvolaakso - helppo A - 02/30
10.12.2013 KRJ Arvolaakso - helppo A - 01/30
07.12.2013 KRJ Arvolaakso - helppo A - 01/30
06.12.2013 VSR - helppo A - 03/10
06.12.2013 KRJ Arvolaakso - helppo A - 04/30
05.12.2013 KRJ Arvolaakso - helppo A - 02/30
30.11.2013 KRJ Satulinna - helppo A - 04/40
26.11.2013 KRJ Scandic Stables - helppo A - 06/50
31.10.2013 KRJ Suokorpi - helppo A - 05/30
30.10.2013 KRJ Suokorpi - helppo A - 04/30
28.10.2013 KRJ Suokorpi - helppo A - 04/30
27.10.2013 KRJ Hillamäki - helppo A - 04/30
25.10.2013 KRJ Hillamäki - helppo A - 03/30
30.07.2013 Kisakeskus Tuikku - helppo B - 02/13
Kenttäratsastus 40 sijoitusta
28.08.2014 KERJ KK Bailador - helppo - 05/50
18.08.2014 KERJ KK Reiter - helppo - 02/30
11.07.2014 KERJ Tuulenpesä - helppo - 03/20
31.05.2014 KERJ Kärmeniemi - helppo - 01/35
28.05.2014 KERJ Kärmeniemi - helppo - 05/35
15.05.2014 KERJ WB Riders - helppo - 05/30
13.05.2014 KERJ Susiraja - helppo - 04/30
12.05.2014 KERJ WB Riders - helppo - 02/30
07.05.2014 KERJ WB Riders - helppo - 04/30
07.05.2014 KERJ Kärmeniemi - helppo - 05/37
06.05.2014 KERJ Foxvale - helppo - 03/37
05.05.2014 KERJ Kärmeniemi - helppo - 02/37
30.04.2014 VSR-Cup VSR - helppo - 06/49
30.04.2014 KERJ Foxvale - helppo - 01/37
13.04.2014 KERJ Kärmeniemi - helppo - 02/30
07.04.2014 KERJ Valiant Warmbloods - helppo - 01/39
24.03.2014 KERJ Kärmeniemi - helppo - 05/39
20.03.2014 KERJ Ryövärin Ratsutila - helppo - 06/40
18.03.2014 KERJ Kärmeniemi - helppo - 05/39
18.02.2014 KERJ Satulinna - helppo - 03/28
03.02.2014 KERJ Silence Ponies - helppo - 03/11
20.01.2014 KERJ Pirunportti - helppo - 01/22
13.01.2014 KERJ Nuova - helppo - 02/54
17.12.2013 KERJ Takamaiden Suomenhevoset - helppo - 04/55
13.12.2013 KERJ Ginger - helppo - 05/63
11.12.2013 KERJ Ginger - helppo - 03/63
28.10.2013 KERJ Nuovan talli - helppo - 01/30
27.10.2013 KERJ Kalvekorpi - helppo - 03/29
26.10.2013 KERJ Pirunkorpi - helppo - 05/30
26.10.2013 KERJ Kalvekorpi - helppo - 03/29
25.10.2013 KERJ Nuovan talli - helppo - 03/30
12.10.2013 KERJ Lumivuo - helppo - 02/34
12.10.2013 KERJ Taikakuun Kartano - helppo - 03/35
30.09.2013 KERJ Lumivuo - helppo - 03/49
25.09.2013 KERJ Kalvekorven hevostila - helppo - 03/27
09.09.2013 KERJ Lumivuo - helppo - 01/50
06.09.2013 KERJ Lumivuo - helppo - 03/50
03.09.2013 KERJ KK Stewart - helppo - 05/30
01.09.2013 KERJ KK Stewart - helppo - 02/30
31.08.2013 VSR-CUP - helppo - 01/51
Esteratsastus 5 sijoitusta
02.03.2014 ERJ RaPu - 90cm - 01/10
27.02.2014 ERJ Blackwoods - 90cm - 05/30
30.01.2014 ERJ Kaukasus - 90cm - 01/26
28.11.2013 ERJ Mystery Shetlands - 80-90cm - 03/34
31.08.2013 VSR-CUP - 90cm - 02/81
Maastoesteratsastus 1 sijoitus
15.12.2013 MEJ MEJ-Cup - 90-100cm - 01/23

Päiväkirja & valmennukset

16.01.2014 Päiväkirjamerkintä
Voi tätä onnen päivää! Pipsa hyväksyttiin kantakirjaan toisella palkinnolla! Emme olleet aikaisemmin Pipsan kanssa käyneet näyttelyissä, mutta VSR järjesti joulun jälkeen KTK-tilaisuuden, jonne ei tarvittu erikseen kvaaleja. Sillä sekunilla ilmoitin Pipsan ja pari muuta suomenhevosta tilaisuuteen, josko vaikka ne saataisiin kantakirjattua.

Pipsa oli hieman hermona näyttelypaikalla, mutta malttoi ihme ja kumma seistä paikoillaan oman vuoronsa ajan. Tuomarit tykästyivät tammaan, vaikkei se ainakaan omasta mielestäni luonteen puolesta ihan vastaakaan pienhevostyyppiä. Pipsaa kehuttiin hyvästä tyypistä, mutta etujalan vuohiset ovat hieman vennot. Kakkospalkinto tuli että napsahti, joten ei voi olla muuta kuin tyytyväinen! Hetken kävi jo mielessä tamman astuttaminen pienhevosorilla, sillä ei mene kauaa kun tamma on laatisvalmis.

05.02.2014 Päiväkirjamerkintä
Pitkän etsinnän jälkeen Pipsalle löytyi kun löytyikin sopiva ori. Paljon ei valinnanvaraa ollut, mutta YLA-I ja SLA-I-palkittu Hiisirikko on varmasti kaiken etsinnän väärti. Innolla odotan minkälainen varsa oikein syntyy, sillä Hiisirikko periyttää sekä hopea- että voikkoväriä. Voi kyllä olla, että varsasta tulee duracel-pupu, sillä kumpikaan vanhemmista ei ole sieltä ihan rauhallisemmasta päästä… Varokaa vaan, sillä tästä tulee seuraava kouluratojen hallitsija!

Tästä astutuksesta johtuen Pipsa saa nyt ottaa hieman vapaammin, eli treeniä höllennetään hieman. Tarkoitus olisi kyllä vielä startata muutaman kerran koulukisoissa ennen totaalista mammalomaa. Mahtaa kunnon loma tehdä tammalle terää, sillä viime aikoina treenattu ollaan ja ahkerasti. Onneksi ei olla enää kovinkaan monen sijoituksen päässä täysistä kisapisteistä, niin saa sen jälkeen Pipsasta tulla siitostamma.

18.02.2014 Päiväkirjamerkintä
Tänään aamuyöllä Pipsalle syntyi aivan ihastuttava varsa. Synnytys sujui ongelmitta, ja pienestä orivarsasta tuli Pipsan ensimmäinen Snillin-kasvatti. Vaalea orivarsa sai nimekseen Snillin Hittavainen suomalaisen muinaisjumalan mukaan. Jännittyneinä odotetaan talliporukan kanssa minkälainen hevonen tästä oikein kehkeytyy, sillä sukunsa puolesta sillä on potentiaalia erityisesti kouluradoille. Toivottavasti tamma ei opeta pojalleen mitään pahoja tapoja, sillä tamma itse aiheuttaa välillä harmaita hiuksia - vieläkin, vaikka ikää tammalle on tullut.

Pipsa on nyt kerännyt täydet sijoitukset KRJ-kisoista laatuarvostelua ajatellen. Tamma saa jättää nyt varsinaiset kisakentät nuoremmille hevosille, vaikkei se itse vielä mikään ikäloppu ole. Tulemme kyllä vielä kilpailemaan porrastetuissa kilpailuissa, kunhan Hittavainen on vieroitettu ja peruskuntoa kasvatettu. Ehkä hommaan Pipsalle jonkun uuden, kisakokemusta kaipaavan kisaratsastajan.


30.06.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Penelopeia
"Pipsa vaikutti alkuverryttelyissä todella energiseltä, mutta hikisten käynti-ravisiirtymisharjoitusten jälkeen tamma alkoikin yhtäkkiä keskittyä tekemiseensä. Pohkeenväistön ihmeellinen maailma suorastaan imaisi neidon mukaansa, eikä ratsastajalta tarvittukkaan enään rautaista pidätysotetta. Pipsa suoriutui oikein sievästi pohkeenväistöstä kumpaankin suuntaan, joten teetin ratsukolle myös sulkutaivutusta. Meeri joutui hiukan kannustamaan tammaa käyttämään myös peräpään lihaksiaan, mutta lopulta liike sujui kertakaikkisen mahtavasti. Lisätyissä askellajeissa Pipsalla alkoi taas vaihde vaihtua vauhdikkaampaan. Lisätty ravi muuttui useamman kerran laukaksi, mutta muutaman sinnikkään ravivoltin ja usean kirosanan jälkeen Pipsa alkoi vihdoin keskittyä, ja oli jälleen aina onnistuva kouluratsu-itsensä. Ennen valmennuksen lopettamista sai ratsukko kokeilla jotain helpompaa. Kunnon rallilaukat uralla lähtivät Pipsalla hiukan käsistä, mutta Meeri sai tilantee hyvin hallintaan ottamalla neidon kunnolla kuolaimelle. Myös se pelätty vastalaukka pysyi ihan kunnolla loppuun asti, kun neiti oli hiukan saanut päästellä ensin. Loppukäynneissä suokki olikin jo varsin väsynyt, eikä Meerikään enään energiaa puhkunut."

05.04.2015 Kouluvalmennus, valmentajana chloette
"Meeri ja ruunikko suomenpienhevostamma Pipsa olivat odottaneet minua Snillin kotoisassa maneesissa jo suurin piirtein kymmenisen minuuttia alkukäyntejä pitkin ohjin kävellen. Olin siis heiman myöhässä, vaikka olin luvannut Meerille tulevani valmentamaan häntä ja Pipsaa kouluratsastuksessa tasan kello kuusi.
Päätin antaa tänään Meerin valita itse valmennuksen aihe, missä hänellä ja Pipsalla olisi vielä paranneltavaa. Kun Meeri oli valinnut tämän valmennuksen pääharjoitukseksi pohkeeväistöt siirtymien kera, ratsukko pääsikin heti töihin muutaman kierroksen alkuraveja ravattuaan.
Itse pohkeenväistöt sujuivat Meeriltä ja Pipsalta moitteettomasti, mutta siirtymissä oli vielä aika paljonkin hiottavaa, sillä Pipsa olisi halunnut vain juosta lujaa eteenpäin vaikka olisi pitänyt vain siirtyä nopeasti käynnille. Lopussa kuitenkin Pipsa oli jo hieman rauhoittunut ja siirtymätkin onnistuivat hienosti."


Kaikki © Meeri N. 2017, ellei toisin mainita!