Kultakylän Tähtianis

† RIP 14.03.2015 - 07.12.2019

Virallinen nimi Kultakylän Tähtianis "Anni" Omistaja Meeri N. VRL-02160
Syntymäaika 14.03.2015, 18-vuotias (4v 28.03.2015) Kasvattaja Kultakylän siittola
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, tamma Koulutustaso ko vaativa B, re 80cm
Väri, säkä vaaleanpunarautias, 155cm Rekisterinumero VH15-018-0899

Ratsuhevosten laatuarvostelu 29.05.2017
9 + 8 + 4 + 10 + 9 + 10 + 9 + 4½ + 3½ = 74,444% First Champion

Luonnekuvaus

Kultakylän Tähtianis, eli Anni, on mukava lisä tallin suomenhevoskantaan. Luonteensa puolesta tamma ei muistuta yhtään isäänsä, mutta emän puolelta se on selvästi perinyt sosiaalisuutensa. Tamma tykkää seurustella ihmisten kanssa harjaamisen tai minkä tahansa arkirutiinin aikana. Jos se ei saa kohteeltaan minkäänlaista vastakaikua tai huomionosoituksia, alkaa se luimimaan ja näyttämään hapanta naamaa. Sen takia Annin luota ei kovin nopeasti pääse pois, jos haluaa pitää tamman mielen positiivisena. Lasten kanssa tamma on kärsivällinen, eikä sitä haittaa esimerkiksi jos vaikka lapset eivät kunnolla uskalla harjata - kunhan vain se välillä pääsee haistelemaan ja tekemään tuttavuutta. Taluttaessa Anni kävelee reippaasti taluttajan vierellä. Kesällä se yrittää aina välillä päästä ruohomättäälle syömään, mutta luopuu ajatuksesta, jos taluttaja vaan muistuttaa asiasta. Varustaessa tamma käyttäytyy hyvin, mitä nyt kuolainten kanssa voi olla välillä pientä tappelemista. Ruoan kanssa Annilla ei ole mikään kiire, vaan se syö heinä- ja kaura-annoksiaan hitaasti nauttien. Muiden hevosten kesken se yrittää tehdä aina tilaisuuden tullen tuttavuutta, mutta jättää ne rauhaan, mikäli vastapuoli niin pyytää.

Ratsuna Anni on tasaisen varma suorittaja. Se vain puksuttaa eteenpäin ja tekee pyydetyt tehtävät aina korvat hörössä. Usein mitä vaativampi tehtävä, sitä innokkaammin tamma lähtee sitä tekemään. Laukanvaihdon opettelemiseen ei Annilta kulunut loppujen lopuksi kovin kauaa, kun into ja motivaatio oli kohdallaan. Kyseisen liikkeen hevonen suorittaa jo erittäin mallikkaasti, vaikkei se ihan täydellinen vielä ole. Tamman askellajit ovat tasaisia, helppoja istuja ja niissä on hyvä muunneltavuus kootun ja lisätyn muodon välillä. Hevosen käyttäytymisessä ja liikkeissä on eroa, laitetaanko sen selkään aloittelija vai kokenut kilparatsastaja: aloittelija selässä tamma pyrkii vaan kulkemaan eteenpäin maahansidotuilla askelilla, kun taas kilparatsastajan alla se liikkuu paljon uskaliaammin ja reippaammin. Maastossa Anni tykkää käydä tekemässä alku- ja loppuverryttelyt ja se onkin tottunut metsän ympäristöön ja ääniin. Autoista se ei niin pidä, mutta ratsastajan ollessa rauhallinen sekin rauhoittuu.

Anni on paljon nähneenä kilpahevosena kokenut matkaaja. Sille ei ole väliä, matkustaako se yksin vai kaverin kanssa tai onko se trailerissa vai hevosautossa. Laitakauhua sillä ei ole ollut ikinä. Kilpailupaikalla tamma on aivan samanlainen kuin kotona. Sen kanssa pärjää hyvin eikä sen käytöstä tarvitse hävetä. Itse kilpailutilanne ei stressaa sitä, vaan se kyllä suorittaa radan aina kunnialla loppuun.

Sukutaulu

Isälinja: Aavan Lenni - Mörkövaaran Rasmus - Lakean Tukkijätkä - Raadelman Ralli - Bellin Pehtoori - Taikatuulen Kauhu - Aurinkorannan Aamurusko
Emälinja: Fiktion Miriami - Fiktion Mimosa - Aavan Milana - Aavan Miina - Västerbyn Akviliina - Hiluhanna - Unholan Hilaria - Neponen

i. Aavan Lenni
m, 151cm
KRJ-III, KTK-III
ii. VIR MVA Ch Mörkövaaran Rasmus
prt, 157cm
KTK-I, KRJ-I, YLA1, SLA-I*
iii. VIR MVA Ch Lakean Tukkijätkä
iie. Mörkövaaran Tähtisade
ie. Aavan Lumikki
rn, 157cm
KTK-II
iei. Sateen Ruutu
iee. Ch Palmikko HUI
e. Fiktion Miriami
trt, 146cm
ei. Fiktion Hilpuri
trt, 145cm
KRJ-I, KTK-III
eii. Fiktion Helmeri
eie. Suvannon Ulpu
ee. Fiktion Mimosa
trt, 155cm
KRJ-I, KTK-III, SV-I
eei. Västerbyn Sakarias
eee. Aavan Milana

Jälkeläiset

01. 10.08.2015 sh-ori Snillin Tuhto KV-I, SV-I, kisannut porrastetuissa i. Vaniman Tuukkeli
02. 16.08.2016 sh-tamma Ch Snillin Aino KTK-II, kisannut porrastetuissa i. Lemminkäinen AK

Kilpailukalenteri

Porrastetut Muut
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.41
Nopeus ja kestävyys: 0.37
Kuuliaisuus ja luonne: 994.34
Tahti ja irtonaisuus: 1412.94
Tarkkuus ja ketteryys: 0.01

Kouluratsastuksessa 2407.28 op. (vaikeustaso 6)

30.06.2018 KRJ Cup Kilpailukeskus Stewart - vaativa B - 15/187

Päiväkirja & valmennukset

10.08.2015 Päiväkirjamerkintä

Anni oli kasvattanut mahaansa oikein urakalla viimeisimmät kuukaudet, kun se jäi "lopullisesti" mammalomalle kaikesta treenistä ja muusta raskaammasta liikunnasta. Se nautti selvästi lokoisista päivistä ollen pihalla päivät pitkät syöden hyvin ja nauttien kavereiden seurasta hienossa säässä - kukapa ei tuosta nauttisi? Välillä naureskeltiin talliporukan kanssa, että odottaakohan tamma kaksosia, kun maha oli niin iso. Annihan on itse kaksoisvarsa, joten kovin kaukaa ei vitsi lentänyt.

Annista tuli sitten tänään aamuyöllä ensimmäistä kertaa äiti. Vaikka se oli ensisynnyttäjä, osasi se hoitaa asian itse, eikä eläinlääkäriä tarvinnut hälyyttää paikalle - sormi oli kuitenkin koko ajan valmiina siihen. Onneksi ei tullut kuin yksi varsa, eikä vitsi käynyt toteen. Oljilla makasi loppujen lopuksi pieni rautias heräsilmäinen orivarsa. Aika nopeasti se nousi jaloilleen ja kävi heti juomaan maitoa. Nimen keksiminen ei ollut kovin vaikeaa, sillä olimme jo etukäteen miettinyt muutamia vaihtoehtoja. Pikkumies sai viralliseksi nimekseen Snillin Tuhto erään muumihahmon mukaan. Pian kaksikko pääsee jälleen ulos, kun keli on mitä mainioin ja vihreää ruohoa riittää vielä hyvin.


02.09.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Vivian

"Meeri ja Anni pääsivät tänään kouluvalmennukseeni. Olin aikaisemmin udellut naiselta, olisiko ratsukolla joitain ongelmia tai muuta, mitä kannattaisi valmennuksessa hioa. Vastaukseksi sain, että laukanvaihdot ovat tällä hetkellä hieman ruosteessa, joten niitä lähdimme tässä valmennuksessa korjailemaan!
Ennen laukkaa ratsukko sai ottaa muutamat pohkeenväistöt ja tehdä paljon ympyröitä ja taivutuksia. Anni vaikutti aluksi hieman verkkaiselta, mutta tehtävien aikana se alkoi reipastumaan ja ilmeisesti sen mielenkiinto palasi. Korvat hörössä se suoritti ratsastajan antamat avut ja pohkeenväistötkin sujuivat oikein kivasti.
Hetki työskenneltiin vielä laukassa, ennen kuin laukanvaihtoja alettaisiin treenaamaan. Ratsukko sai suorittaa muutamat avo- ja sulkutaivutukset pitkällä sivulla, joissa ei ilmennyt mitää ongelmaa. Sen jälkeen ohjasinkin ratsukon kahdeksikolle, jossa laukka on melko helposti vaihdettavissa joko kahdeksikon keskellä tai ennen kaarretta. Tehtävänä oli vaihtaa laukka keskellä. Ensimmäisellä kerralla Anni vaihtoi pelkästään ristilaukalle ja pukitti protestiksi sen jälkeen, mutta ratsastaja sai ravin kautta vaihdettua laukan oikeaksi. Seuraavalla yrittämällä ratsastaja asetti Annia enemmän, ja näin Anni sai kaikki jalat laukkaamaan samaan suuntaan. Hyvää työtä teki kyllä ratsukon molemmat osapuolet!"